Caută
Close this search box.

Mariupol. Corpurile neîngropate și apa potabilă contaminată stârnesc temeri de focar de holeră

mariupol

În Mariupol, orașul-port devastat din sud-estul Ucrainei, aflat acum sub ocupație rusă, temerile s-au mutat de la un bombardament necruțător, la deteriorarea condițiilor sanitare: ape uzate care se infiltrează în apa potabilă și temeri de focar de holeră.

Unul dintre oficialii locali exilați ai orașului a declarat că oficialii ruși, care acum controlează Mariupol, se gândesc să impună o carantină în oraș, unde cadavrele în descompunere și gunoiul contaminau apa potabilă, punând rezidenții rămași în pericol de holeră și alte boli.

„Se vorbește despre carantină. Orașul este închis pe tăcute”, a declarat consilierul primarului Petro Andriuschenko, o sursă de încredere de informații de la locuitorii care rămân în oraș.

„Orașul s-a transformat într-adevăr într-unul cu cadavre peste tot”, a spus Andriuschenko, la televiziunea națională. „Sunt îngrămădiți. Ocupatorii nu se pot descurca cu îngroparea lor nici în gropi comune. Nu există suficientă capacitate nici măcar pentru asta.”

CNN nu a putut verifica în mod independent afirmațiile lui Andrișcenko.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă, cu privire la potențialul unui focar de holeră în Mariupol, și a prepoziționat vaccinuri în Dnipro, dar nu este clar cum ar ajunge acestea la rezidenți.

Holera, o infecție care provoacă diaree acută, este legată de accesul inadecvat la apă curată și ucide zeci de mii de oameni, în întreaga lume, în fiecare an, potrivit OMS.

Dr. Dorit Nitzan, directorul OMS pentru situații de urgență, pentru Europa, care a vizitat Ucraina luna trecută, a declarat că situația igienă din Mariupol este un pericol uriaș.

„Am primit informații că, de fapt, există mlaștini pe străzi, iar apa de canalizare și apa potabilă se amestecă”, a spus dr. Nitzan, pe 17 mai, în capitala Kiev.

Andriuschenko a spus că a fost „dificil de exprimat” cât de sumbră a devenit situația în Mariupol, sursele naturale de apă din oraș scăzând, pe măsură ce sosesc lunile mai calde și evacuările rusești oprindu-se cu totul.

„Puteți intra în oraș cu permis de ședere în Mariupol. Dar acesta este un bilet dus-dus, pentru că nu poți pleca”, a spus el.

„Din toate scenariile posibile pentru combaterea epidemiei, în opinia noastră, Rusia a ales ca întotdeauna cel mai cinic – doar pentru a închide oameni în oraș și lăsa totul așa cum este: cine supraviețuiește, supraviețuiește.”

Viceprimarul Mariupolului, Serhiy Orlov, care nu se află în Mariupol, a declarat că crede că aproximativ 150.000 de oameni rămân în oraș, dintr-o populație de peste 400.000 de persoane, înainte de invazie, cu încă 30.000 până la 40.000, în suburbiile din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri