Caută
Close this search box.

Premierul japonez Fumio Kishida urmează să asiste la summitul NATO de la Madrid

fumio kishida

Premierul japonez Fumio Kishida anunţă că urmează să asiste la summitul NATO prevăzut la sfârşitul lui iunie la Madrid – o premieră în cazul unui şef de Guvern nipon, relatează AFP.

Summitul NATO prevăzut în perioada 28-30 iunie la Madrid intervine într-un moment-cheie, în timpul Războiul rus în Ucraina.

Japonia nu face parte din NATO, iar Consttuţia sa este pacifistă, însă acest aliat apropiat al Statelor Unite şi membru al G7 paritcipă la sancţuni internaţionae impuse Moscovei şi a livrat echipament neofensiv Ucrainei.

”Capacităţile Japoniei sunt testate, în calitate de singura ţară din Asia care face parte din G7”, declară presei Fumio Kishida.

Premierul japonez subliniază că tentative de modificare unilaterală a statu-quoului nu pot să fie tolerate nicăieri în lume.

Participarea sa la summitul NATO din Spana va fi ”o premieră pentru un premier japonez”, anunţă el şi precizează că intenţionează să sublinieze, cu această ocazie, legăturile dintre îngrijorările în domeniul securităţii în Europa şi în Asia, unde ambiţiile geopolitice ale Chinei – o aliată a Rusiei – îngrijorează Tokyo.

Fumio Kishida a găzduit, la sfârşitul lui mai, la Tokyo, un summit ”Quad” – o alianţă informală dn care fac parte Japonia, Statele Unite, Australia şi India – vizând o contrapondere faţă de influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific.

”Ucraina ar putea să fie Asia de Est de mâine”, aprecia Fumio Kishida, la o Conferinţă privind securitatea regională, în Singapore, citat de News.ro.

Suedia şi Finlanda, care aspiră să devină state membre NATO, dar care se lovesc, pentru moment, de un refuz al Turciei, urmează să participe, de asemenea, la summitul de la Madrid, dar şi noul preşedinte sud-coreean Yoon Suk-yeol – o premieră, de asemenea, în cazul Coreei de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri