Caută
Close this search box.

Republica Cehă preia preşedinţia Consiliului UE într-un moment de „vremea rea”

Republica Cehă preia vineri preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment de „vreme rea” în Europa, când toate privirile sunt îndreptate spre Ucraina, relatează AFP.

Această preşedinţie semestrială, pe care Praga o preia de la Franţa şi o va transmite Suediei, „nu este prevăzută pentru o vreme bună, ci pentru o vreme rea”, atrage atenţia Pavel Havlicek, de la Asociaţia pentru Afaceri Internaţionale, cu sediul la Praga.

Vineri, guvernul ceh îi va primi pe comisarii europeni într-un castel, pentru discuţii urmate de un concert, în această ţară de 10,5 milioane de locuitori care a aderat la UE în 2004.

Praga a promis că priorităţile sale vor fi ajutorul pentru Ucraina, criza refugiaţilor şi reconstrucţia acestei ţări invadate de Rusia, dar şi securitatea energetică europeană.

Republica Cehă, susţinător fervent al sancţiunilor împotriva Rusiei în cadrul Uniunii Europene, a primit aproape 400.000 de refugiaţi ucraineni de la începutul conflictului din Ucraina, la 24 februarie, şi a oferit ajutor financiar şi militar.

Premierul de dreapta Petr Fiala, un fost analist politic care este co-autor al unei cărţi despre UE, a declarat recent că va încerca să organizeze un summit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ţările din Balcanii de Vest – a căror candidatură la UE, susţinută de Republica Cehă şi de alte ţări din Europa de Est, este în punct mort – vor participa de asemenea la acest eveniment.

Însă acest summit, care ar urma să propună un fel de Plan Marshall pentru Ucraina, nu se va ţine decât dacă războiul se va încheia.

Directorul Universităţii New York din Praga, Jiri Pehe, consideră acest proiect nerealist.

„Conflictul nu se va termina până la sfârşitul preşedinţiei cehe”, a declarat el pentru AFP.

„Cehii doar vor încerca să organizeze un summit despre Ucraina” şi „să îi convingă pe alţii să continue să ajute această ţară”, a adăugat el.

Potrivit lui Pehe, Republica Cehă este prost plasată pentru a conduce o dezbatere despre relansarea economică sau securitatea energetică deoarece, confruntată cu o inflaţie mare, nu a reuşit să adere la zona euro şi depinde de energia nucleară, respinsă de unii membri ai UE, printre care Germania.

„Cu greu poate oferi un leadership” în aceste domenii, critică Pehe.

Cehii sunt în mod tradiţional eurosceptici, iar un sondaj realizat în martie de agenţia STEM arată că numai 36% dintre ei sunt mulţumiţi de UE.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri