Caută
Close this search box.

Rusia se află în incapacitate de plată a datoriei externe

rusia

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe, pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică.

Moscova are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să plătească, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali, potrivit unor rapoarte citate de BBC News și The Guardian, via Digi24.

Kremlinul era hotărât să evite neîndeplinirea obligațiilor de plată, care ar reprezenta o lovitură majoră pentru prestigiul națiunii.

Ministrul rus de finanțe a catalogat situația drept „o farsă”. Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori.

Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o.

Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești denominate în euro nu au primit plata dobânzilor, potrivit surselor Reuters.

Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată. Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile.

Rusia consideră că orice intrare în încetare de plăți declarată ar fi artificială, în condițiile în care are rezerve valutare de 15 ori mai mari decât datoriile sale, dar sumele sunt înghețate ca urmare a sancțiunilor impuse de țările occidentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri