Caută
Close this search box.

Sorin Cîmpeanu, nisipuri mişcătoare: Premianţii de la olimpiadele internaţionale nu mai trebuie să dea Evaluarea Nţională

cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat o premieră: premianţii de la olimpiadele internaţionale nu mai trebuie să dea Evaluarea Naţională, având asigurat un loc în liceele de profil.

”Trebuie să ţinem seama de faptul că anul acesta elevii care au dus România pe podiumurile internaţionale, mai mult de 100 de elevi care au obţinut premiile 1, 2 şi 3, li s-a recunoscut meritul oferindu-li-se acces fără examen de Evaluare Naţională.

Acestora li s-a asigurat accesul la liceu într-o clasă corespondentă profilului olimpiadei la care au avut premiile, peste numărul de locuri şi fără examen de Evaluare naţională. Acestora li se adaugă cei care au obţinut premiul I la olimpiadele naţionale”.

La Evaluarea Naţională au fost prezenţi 148.891 de elevi de clasa a VIII-a, iar numărul celor absenţi a fost de 6.668 de elevi.

”Aşa cum am promis, în fiecare noaptea înainte de examen, împreună cu colegii care lucrează pe fiecare disciplină, stau împreună şi verifică subiectele şi baremul”, a spus ministrul Cîmpeanu.

El a precizat:

”Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deşi nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Ele sunt adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia lor. De asemenea, ele sunt adecvate testelor PISA, sunt asemănătoare testelor PISA”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a menţionat că accentul trebuie pus pe competenţă, iar prin proba de astăzi s-au verificat competenţele de înţelegere a unui text, cu privire la capacitatea de a formula deducţii logice, pe baza textului, s-au verificat competenţe de creativitate, subiectul doi cu acea compunere.

”S-au verificat, de asemenea, competenţe gramaticale şi complexitatea vocabularului utilizat”, a menţionat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a anunţat că astăzi s-a înregistrat o premieră, pe care o anunţă cu mare plăcere. ”Până în acest moment, proiectul pilot derulat la nivelul judeţului Dîmboviţa, a fost un succes, în sensul în care, contrar îngrijorărilor, timpul mediu de scanare şi încărcare a unei lucrări a fost de 2 minute. Şi eici este vorba de şcoli din mediul rural, cu o slabă conexiune la internet”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că au fost înregistrate doar două situaţii de tentativă de fraudă, elevii fiind eliminaţi din examen şi erori ale colegilor care au organizat examenul, în judeţele Teleorman, Dolj şi Bistriţa Năsăud.

În Teleorman, a spus ministrul, a fost o situaţie în care s-a apelat la subiectele de rezervă, după ce un elev de clasa a VIII-a a dorit să susţină examenul din spital şi a primit subiectele de rezervă.

Ministrul a mai spus că s-a înregistrat şi un caz grav. ”Nu avem de când să tolerăm astfel de lucruri”, a arătat Cîmpeanu, adăugând că angajamentul de confidenţialitate pe care fiecare cadru didactic participant la organizarea procesului de Evaluare Naţională l-a luat a fost că se angajajează să păstreze confidenţialitatea până când acestea vor deveni publice, iar subiectele au devenit publice la ora 15.00.

”Cei care şi-au încălcat acest angajament de confidenţialitate, în care este prevăzut faptul că aceste subiecte, până devin publice, sunt secret de serviciu, îmi pare rău pentru colegii mei, vor suporta consecinţele, conform legii”, a arătat Cîmpeanu.

MInistrul a anunţat că Inspectoratul Judeţean Suceava derulează o cercetare disciplinară şi au fost anunţate şi organele specializate ale statului român.

Absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut proba scrisă la Evaluarea Naţională 2022 au primit varianta 4 a subiectelor făcute pentru acest examen de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, instituţie din subordinea Ministerului Educaţiei.

Potrivit subiectelor primite de elevi, textele-suport, la prima vedere, au fost din „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran, şi „Frânturi din viaţa lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. Pe baza acestora, au fost formulate câte 9 cerinţe, la primul text, şi 8, pentru al doilea, conform EduPedu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri