Caută
Close this search box.

The Times: „Relația sexuală clandestină” care a compromis securitatea unor submarine nucleare britanice

criza submarinelor

Doi ofițeri respectabili ai Marinei Regale britanice, care au avut o aventură în timp ce serveau pe submarine nucleare, au fost excluși din armată pentru compromiterea securității naționale, după ce au diseminat prin e-mail informații extrem de secrete, relatează The Times.

Locotenentul Sophie Brook, în vârstă de 30 de ani, este prima femeie ofițer de război pe un submarin nuclear.

O curte marțială a decis că Brook și locotenentul comandant Nicholas Stone, în vârstă de 37 de ani, au pus în pericol secretul descurajării nucleare Trident, împărtășind traseul submarin clasificat, care ar fi putut fi interceptat de un inamic.

Mesajele pe care le-au trimis unor terți includ informații cheie despre submarinul din clasa Vanguard HMS Victorious, cum ar fi ora de plecare, direcția în care se îndrepta, viteza și adâncimea călătoriei, potrivit Daily Mail.

Conform publicației, tribunalul militar Bulford din Wiltshire susține că aceste informații „ar fi fost utile unui inamic” și ar fi pus în pericol „piatra de temelie” a descurajării nucleare a națiunii.

Mesajele, trimise pe contul Yahoo al lui Stone, care este căsătorit și are doi copii, fac parte dintr-o „relație sexuală clandestină” între cei doi ofițeri.

Brook, care s-a alăturat marinei la vârsta de 18 ani, era șef de monitorizare la bordul Victorious, în timp ce Stone, care a servit în marină din 2003, a fost ofițer de securitate pe HMS Ambush.

Submarinele lor erau andocate la HMNB Clyde la Faslane, la 40 de kilometri de Glasgow. În iulie 2020, Victorious urma să pornească într-o patrulare operațională. În ziua navigării, Brook a trimis o serie de e-mailuri către Stone folosind contul ei securizat MODnet, un sistem de comunicații securizat al Ministerului Apărării, scrie Daily Mail.

E-mailurile au inclus „locația submarinului pentru următoarele câteva zile, direcția de mers, viteza, adâncimea scufundării și confirmarea timpului de navigare”, a spus comandantul locotenent Peter Barker, chemat ca martor al acuzării.

Stone a răspuns la email-urile primite, nefiind însă intrigat de faptul că informațiile fuseseră trimise către un cont neprotejat de e-mail de pe Yahoo.

„Nu a încercat să raporteze încălcarea, știind că asta era datoria lui, deoarece ea îi era subordonată, și știind că probabil va dezvălui relația lor”, a adăugat Barker.

Breșele de securitate au fost descoperite de un alt ofițer înainte ca submarinul să se pună în mișcare.

David Richards, avocatul lui Stone, a spus că acesta „a fost prost și a comis o greșeală”.

Condamnând perechea, judecătoarea Darren Reed a spus că vinovăția lui Brook a fost mai mare „pentru că ai dezvăluit în mod deliberat această informație”.

Stone a pledat vinovat pentru acuzația de dezvăluire de informații utile unui inamic și de neglijență în serviciu. A fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare.

Sophie Brook a pledat vinovat pentru acuzația de dezvăluire de informații utile unui inamic și pentru nouă acuzații de fraudă. Ea a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu suspendare și a fost obligată să plătească despăgubiri de 2.286 de lire sterline.

Citeste si: Spaţiul aerian elveţian a fost închis din cauza unei defecţiuni informatice

De asemenea, ambii vor trebui să presteze și 60 de ore de muncă în folosul comunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri