Caută
Close this search box.

UNATC Bucureşti şi UMFST Târgu Mureş demarează, în premieră, un program de Medical Humanities

asistenţii medicali

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, şi rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) ‘Ion Luca Caragiale’ din Bucureşti, profesor Liviu Lucaci, au anunţat, într-o conferinţă de presă, demararea unui program comun de Medical Humanities.

Noi, în cadrul UMFST, avem Facultatea de Ştiinţe şi Litere care într-o terminologie mai anglo-saxonă poartă denumirea de Humanity. De asemenea, într-o colaborare cu UNATC intenţionăm ca, în viitorul apropiat – probabil că vom face debutul acestui program în iarnă cu ocazia zilelor UMFST – să demarăm un program de Medical Humanities, nu îl traduc pentru că aş vrea să îi păstrez savoarea termenului în limba engleză, care sună puţin mai cuprinzător. Este o ramură modernă şi neabordată de Universitatea de Medicină până în acest moment, UNATC având specialişti în acest domeniu, iar noi având nevoie de o componentă care dorim să o cultivăm în acest sens„, a declarat dr. Leonard Azamfirei, într-o conferinţă de presă.

Rectorul UNATC Bucureşti, profesor Liviu Lucaci, a arătat că acest program de Medical Humanities este un lucru nou care priveşte relaţia medic-pacient din multe alte perspective care au fost poate mai puţin abordate până acum.

Până la urmă este vorba despre întâlnirea cu suferinţa. Această întâlnire cu suferinţa o are şi medicul, tânărul medic, şi să nu ne ascundem, sunt mulţi tineri, medici la început de drum care atunci când se întâlnesc pentru prima dată cu suferinţa renunţă, îşi abandonează cariera. Pentru că e un pas foarte greu şi important cum îşi gestionează ei suferinţa. Şi apoi, este relaţia între medic şi pacient, cum se raportează la pacient, cum reuşesc în acest rol, subliniez rol, de medic, eu fiind om de teatru, de asta fac sublinierea, cum abordează, cum se apropie de pacient, cum îl fac pe acesta să se destăinuie, să facă parte din procesul medical şi din refacere, pentru că dacă pacientul nu e parte din proces, evident că lucrurile merg mai greu. Deci este un capitol nou, sunt foarte entuziast că lucrurile pornesc aşa, dar este o abordare umanistă a unui domeniu de excelenţă cum este cel medical„, a susţinut Liviu Lucaci.

Colaborarea pe programul de Medical Humanities face parte dintr-un şir de proiecte comune ale Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş şi Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) ‘Ion Luca Caragiale’ din Bucureşti, în baza unui protocol semnat în luna aprilie a acestui an.

UNATC-ul câştigă enorm. Gândiţi-vă că artiştii noştri, micii artişti, tinerii artişti, eu le zic mici dar unii dintre ei au premii internaţionale foarte serioase, chiar la Festivalul de la Cannes, gândiţi-vă că ei vin după nişte ani pandemici în care nu şi-au mai întâlnit publicul. Universitatea şi-a desfăşurat activitatea în continuare, în cea mai mare parte, în regim fizic, faţă-n faţă, dar întâlnirea cu publicul… un artist scade ca pregătire dacă nu-şi întâlneşte publicul, asta e una. Doi, dezvoltă publicuri noi. Noi suntem în căutare de publicuri noi, de oameni care poate nu au întâlnit până acum beneficiile, nu au dat cu nasul de beneficiile pe care le poate aduce teatrul filmul sau cercetarea artistică. Deci, pentru noi este extraordinar de important să ne întâlnim cu publicul„, a precizat Liviu Lucaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri