Caută
Close this search box.

Vasile Dîncu, după discuțiile cu omologii din NATO: Pe Flancul Estic trebuie să trecem la o Apărare Înaintată credibilă

vasile dîncu

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, consideră că este nevoie de un nou construct și un nou fundament pentru postura NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la nivelul tuturor domeniilor operaționale.

În acest moment, avem nevoie de un nou construct și un nou fundament pentru postura NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la nivelul tuturor domeniilor operaționale. Trebuie să trecem de la o Prezență Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Am speranța că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat”, a scris social-democratul pe Facebook.

Oficialul susține că „au fost două zile pline de întâlniri și rezoluții, la Bruxelles, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO”, acolo unde discuțiile s-au concentrat pe contextul de securitate din regiune, respectiv pe definirea pachetului decizional și a perspectivelor strategice, care „vor oferi substanță” Summitului de la Madrid, programat să se desfășoare în perioada 29-30 iunie.

Un punct important al agendei l-a reprezentat analiza, în prezența oficialilor UE, a perspectivelor de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE și a rolului ambelor organizații pentru consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și abordarea provocărilor de securitate”, a precizat Vasile Dîncu.

Ministrul român spune că la cina de lucru au participat și reprezentanții Finlandei, Suediei, Georgiei și Ucrainei.

La cina de lucru la care au participat și reprezentanții statelor partenere ale NATO – Finlanda, Suedia, Georgia și Ucraina, în cadrul căreia au fost discutată situația actuală din Ucraina, s-a discutat intens despre posibilitățile creșterii sprijinului pentru partenerii estici. Cu acest prilej, am ținut să subliniez impactul acțiunilor Rusiei și implicațiile pentru securitatea Euro-Atlantică, dar și necesitatea menținerii solidarității aliate şi sprijinului pentru Ucraina. De asemenea, am evidențiat importanța consolidării sprijinului pentru Republica Moldova și Georgia, state partenere vulnerabile la amenințarea rusă”, a adăugat el.

Vasile Dîncu a salutat „contribuțiile substanțiale ale Finlandei și Suediei” la securitatea euroatlantică și a exprimat sprijinul României pentru un proces rapid de aderare la NATO în cazul celor două țări.

Citeşte şi: Regele Philippe al Belgiei, vizită în România

Finanțarea comună se află în centrul succesului Alianței în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid și adaptat la cerințele Agendei NATO 2030. Am susținut cu fermitate propunerile Secretarului General de a crește bugetele finanțate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021 și am comunicat decizia României de a aloca pentru apărare 2,5 % din PIB, începând cu 2023”, a mai declarat ministrul Vasile Dîncu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri