Caută
Close this search box.

VIDEO Lacul Amara a devenit deşertul Amara

lacul amara

Lacul Amara din județul Buzău a secat şi arată ca un adevărat deşert. Este vorba despre un lac natural, cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați.

Până de curând era un paradis al păsărilor salbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării. Toate acestea au dispărut, odată cu întinderea de apă.

În locul fostului lac a apărut de câteva zile un peisaj ce pare desprins din deșert. Numeroasele păsări sălbatice care populau până de curând zona au zburat spre alte ținuturi.

Macovei Ureche, profesor de geografie: Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt.

Profesorul pune fenomenul pe seama încălzirii globale, dar spune că există și alte cauze specifice. Una ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.

Macovei Ureche, profesor de geografie: Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură, printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici. La secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice.

Macovei Ureche, profesor de geografie: S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel, care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor, de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafaţă de zeci de kilometri pătrați.

Macovei Ureche crede că Lacul Amara și-ar putea reveni: Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă.

Temporar, pentru că, dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic – împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viaţa, odată cu acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri