Caută
Close this search box.

VIDEO Rusia se apucă de mişcări secrete, pe mările şi oceanele lumii

rusia

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au început să lovească din plin economia acestei țări, iar pe 2 iunie 2022 Statele Unite au adăugat încă 71 de entități pe lista neagră, care sprijină războiul, ajungând la 322. Dar petrolierele lui Putin au început o operațiune ascunsă pe oceanele și mările lumii, pentru a evita embargoul internațional, ”prin intrarea în întuneric”, și de a nu fi observate pe radare.

Grupul de informații maritime Windward, care monitorizează traficul navelor a anunțat că numărul petrolierelor din Rusia care recurg la metoda ”întunecată” ”a crescut vertiginos” după invazia din Ucraina, pentru a evita urmărirea lor în timpul călătoriilor pe mare și ocean, potrivit The Telegraph.

Experții au constatat o ”creștere ”semnificativă și constantă” a activității ”întunecate” a petrolierelor rusești, peste 6 tancuri de acest fel, pe zi, afiliate Moscovei recurg la practici ascunse pentru a evita detectarea lor de sateliți și radare.

De obicei, navele devin ”invizibile” pe radare prin dezactivarea sistemului de identificare automată (AIS), un instrument de bord care transmite locația fiecărei nave altora.

Potrivit datele furnizate de VesselsValue, o companie de consultanță, 112 petroliere afiliate Rusiei nu au transmis un semnal AIS, de mai mult de opt săptămâni.

”Navele care nu semnalizează locația și intenția sunt susceptibile de a fi implicate în comerț ilicit, cum ar fi comerțul cu țări sancționate, efectuarea de transferuri ilegale de la navă la navă sau pescuitul în ape interzise”, au spus analiștii maritimi.

Creșterea dezactivării AIS, care este împotriva legislației maritime – a avut loc alături de o creștere considerabilă a numărului de tancuri rusești care transferă petrol în afara porturilor, în transferuri de la navă la navă, multe dintre ele având loc în Marea Mediterană.

Aceste transporturi ilegale ale Rusiei au continuat apoi drumul către destinații asiatice, precum China și India, care au cumpărat țiței rusesc la un preț cu mari reduceri. Astfel petrolul rusesc Urals s-a vândut cu aproximativ 35 de dolari pe baril, un preț foarte mic în comparație cu petrolul Brent, scrie Ziare.com.

Experții spun că operatorii ruși de petrol au căutat modalități clandestine de a transporta petrol cu tancurile maritime, fără a atrage atenția autorităților occidentale, care au pus un embargou pe țițeiul Moscovei.

Ami Daniel, directorul executiv al Windward, a declarat că transportul de petrol rusesc a devenit ”foarte, foarte profitabil”, de când a început războiul din Ucraina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri