Caută
Close this search box.

Viktor Orban vrea să bage Uniunea Europeană în corzi

viktor orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut luni ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, potrivit agenției publice maghiare MTI, care îl citează pe Bertalan Havasi, șeful biroului de presa al premierului.

Anunțul lui Orban vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.

Condiția pusă de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit însă, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia, potrivit G4 Media.

De altfel, Comisia Europeană a dat vineri undă verde pentru acordarea statutului de țară candidată doar pentru Ucraina și Republica Moldova, în timp ce Georgiei i-a recomandat să adâncească reformele pro-europene.

Dacă Ungaria face uz de dreptul său de veto, UE nu poate acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate.

Viktor Orban este acuzat de tot mai mulți lideri europeni că este un instrument al lui Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri