Caută
Close this search box.

AFP: România se bazează pe gazele din Marea Neagră, pentru a face față urgenței energetice

marea neagră

AFP scrie că invizibil, dar prețios: gazul din Marea Neagră își croiește drum, printr-un labirint de conducte nou-nouțe, alimentând speranțele României, de a se lipsi de aprovizionarea cu gaze rusești.

La Vadu (în sud-est), unde o uzină de prelucrare a fost inaugurată cu mare fast, Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil and Gas (BSOG), nu ascunde provocările unei astfel de extracții, în condițiile în care conflictul din Ucraina este în apropiere.

„Există cu siguranță un impact: au fost detectate mine în apropierea platformei noastre, avioane și nave de război trec pe lângă ele”, se îngrijorează el. Dar România este mândră că dă un exemplu în Europa, scrie HotNews.

Premierul Nicolae Ciucă, aflat în deplasare, a salutat acest lucru ca fiind „un pas decisiv pentru asigurarea securității energetice (…) în condițiile în care livrările internaționale de gaze sunt amenințate de război”.

Deținută de Carlyle International Energy Partners, cu sediul în SUA, și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), compania a început în urmă cu două săptămâni forajul în câmpurile submarine, fiind primul proiect dezvoltat în sectorul românesc al Mării Negre în ultimii 30 de ani.

Platforma sa de foraj, rezultatul unei investiții de 400 de milioane de dolari, furnizează 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, adică „10% din necesarul de gaz al României”.

BSOG se așteaptă să funcționeze timp de aproximativ zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri