Caută
Close this search box.

Agenţia Spaţială Română: Lansare de succes pentru racheta Vega-C

Vega-C, noua rachetă a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), a avut lansarea inaugurală miercuri, la 16.13, ora României, evenimentul reprezentând rezultatul a mai multor ani de muncă din partea ESA, a contractorului principal Avio şi a partenerilor industriali din 13 state membre ESA, anunţă Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Potrivit unui comunicat al ROSA, transmis AGERPRES, România este unul dintre aceste state care contribuie la programul Vega-C, entităţi din ţara noastră realizând teste aerodinamice şi acustice, verificări şi validări ale sistemului de navigaţie al Vega-C, precum şi integrarea şi validarea unor sisteme pentru vehiculul spaţial Space Rider care va zbura cu Vega-C.

Se dezvoltă, de asemenea, un stand de testare a turbopompei cu oxigen lichid pentru Vega-E.

„Configuraţia noii rachete reprezintă un progres important în ceea ce priveşte flexibilitatea sistemului de lansare. Vega-C poate lansa pe orbită sateliţi mai mari decât o făcea Vega, poate lansa două sarcini utile principale şi poate fi configurată pentru a lansa sateliţi de mici dimensiuni pentru terţi. Viitorul vehicul spaţial al ESA, Space Rider, va fi lansat pe orbită tot cu ajutorul unei rachete Vega-C”, precizează sursa citată.

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) a prioritizat participarea României la programul Vega-C, astfel încât comunitatea spaţială din ţara noastră să aibă acces şi să contribuie în această arie cheie: transport spaţial.

„Participarea României la programul opţional al ESA pentru lansatori şi în mod particular la Vega-C, Ariane 6 şi Space Rider reprezintă pentru noi o investiţie cheie în viitorul domeniului spaţial din România. Am deschis astfel calea organizaţiilor din România să contribuie la realizarea celor mai noi rachete şi vehicule spaţiale europene.

Colaborarea cu marii integratori europeni şi companiile europene deja consacrate în dezvoltarea de rachete a contribuit la dezvoltarea de capabilităţi critice la noi în ţară”, a declarat preşedintele Agenţiei Spaţiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Conform ROSA, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” – INCAS a conceput şi proiectat macheta rachetei, utilizând senzori multipli. De asemenea, INCAS a realizat teste aerodinamice şi aeroacustice în tunelul său trisonic la viteze cuprinse între Mach 0,5 şi Mach 3,5.

Totodată, echipa de Experţi Atos din România a avut o contribuţie semnificativă la sistemul de transport spaţial Space Rider, care va fi integrat pe Vega-C, prin implementarea unui echipament electric de sprijin la sol – Electrical Ground Support Equipment, iar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI dezvoltă un stand de testare a turbopompei de oxigen lichid pentru Vega-E. Acest stand va permite testarea unei familii mai largi de turbopompe.

Din anul 2012, Vega a jucat un rol fundamental în sectorul transportului spaţial. Împreună cu viitoarea racheta Ariane 6, folosirea şi îmbunătăţirea rachetei Vega-C vor spori şi mai mult competitivitatea europeană după anul 2025. Aceşti pasi vin ca răspuns la creşterea rapidă a concurenţei la nivel mondial, Europa venind cu o ofertă de configuraţii bazate pe module comune.

Dezvoltarea rachetelor va continua şi după ce Vega-C a început să fie operaţională, o altă variantă, Vega-E, urmând a fi construită mai simplu – folosind o treaptă superioară criogenică în locul celei de-a doua şi a treia trepte Vega-C.

Zborul VV21 a fost operat de ESA, coordonatorul programului Vega-C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri