“Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00.”, este o informație falsă care circulă pe internet, atrage atenția secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiţionate de oră sau zi, explică Andrei Baciu.

„Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune.

Când spui că “astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.”, se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta”, a precizat Andrei Baciu într-o postare pe contul său de Facebook.

Secretarul de stat a precizat că, în urma acestui mesaj fals, peste 200.000 de persoane au intrat pe platforma certficat-covid.gov.ro de joi până vineri după-amiază pentru a obţine certificat nou, de teamă că nu vor mai putea folosi acest document, potrivit TVR.

„În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment.

Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat”, mai scrie Andrei Baciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.