Caută
Close this search box.

Arad: Piaţa Catedralei se închide după un secol

piaţa catedralei

Piaţa Catedralei din municipiul Arad, care funcţionează de mai bine de un secol, se va închide pentru comercianţi la 1 noiembrie, după lungi dezbateri în spaţiul public, administraţia locală având pentru această zonă un proiect cu valoarea de 24 de milioane de lei, prin care se va crea un loc de promenadă.

Consilierii locali au decis, miercuri, în şedinţa Consiliului Local Municipal, ca toţi comercianţii să fie relocaţi de la 1 noiembrie într-o piaţă construită în urmă cu aproape doi ani, pe o stradă adiacentă, la circa 200 de metri de tarabele actuale. Noua piaţă este amenajată în foste depozite ale Teatrului Clasic „Ioan Slavici” şi este compusă din două corpuri supraetajate, unul fiind destinat comercializării cărnii şi lactatelor, iar celălalt legumelor şi fructelor. Are un număr total de 170 de mese şi condiţii mai bune, între care sistem de climatizare.

Totuşi, în ultimii ani, după ce administraţia locală şi-a anunţat intenţia de a transforma Piaţa Catedralei în zonă pietonală pentru a o lega de Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, mulţi dintre comercianţi au protestat. Ei au semnat şi petiţii, cerând ca piaţa să fie păstrată în forma actuală.

Consilierii municipali au decis, însă, să nu mai amâne începerea lucrărilor.

„Proiectul de care s-a vorbit foarte mult în ultimii ani, din Piaţa Catedralei, se apropie de un moment de debut al lucrărilor. De comun acord cu constructorul care a câştigat licitaţia, Direcţia Tehnică din Primărie, ca beneficiar şi societatea Târguri Oboare Pieţe SA, s-a convenit ca debutul să fie 1 noiembrie, astfel ca până atunci să se poată reloca comercianţii în piaţa nouă. Constructorul şi-a exprimat dorinţa ca începând cu 1 noiembrie, fiind în momentul de faţă autorizat şi cu toate avizele la zi, în funcţie de evoluţia vremii, să facă doar partea de demolare, sau dacă vremea permite, să aibă şi alte lucrări. Prin urmare, cred că mai câştigăm puţin timp, pentru că pe acest subiect s-a întârziat destul de mult, au fost multe discuţii în ceea ce privesc avizele, mai ales cele de la Monumente, Cultură, mă bucur că s-au pus de acord toţi factorii implicaţi şi că mergem înainte cu acest proiect, care până la urmă cred că va fi un lucru bun pentru oraş”, a declarat primarul Aradului, Călin Bibarţ, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal.

„Piaţa Mare”, cum este numită popular de arădeni, s-a format în urmă cu mai mult de un secol în faţa Catedralei Ortodoxe Vechi, care a fost construită între anii 1862-1865, conform Agerpres.

Proiectul administraţiei locale prevede reamenajarea zonei cu un buget de 24 de milioane de lei. Se are în vedere refacerea şi realizarea de noi spaţii verzi, realizarea de alei şi zone pietonale, construirea unei fântâni arteziene şi amplasarea de mobilier urban.

Iniţial, acest proiect anunţat în 2014 avea o valoare mult mai mare, de 107 milioane de lei, însă în 2021 Primăria Arad a decis să renunţe la construirea unei parcări subterane cu 261 locuri din cauza costurilor prea mari.

Piaţa reamenajată va deveni pietonală şi va fi legată de Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare şi de Turnul de Apă pentru „punerea în valoare a cadrului arhitectural-urbanistic prin prisma existenţei a nouă clădiri monumente de arhitectură în perimetrul pieţei”.

Lucrările ar urma să fie realizate în termen de 24 de luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri