Caută
Close this search box.

Artistul vizual Tudor Banuş împlineşte 75 de ani

Artistul vizual Tudor Banuş împlineşte, azi, 75 de ani. Tudor Banuş trăieşte în Franţa.

Tudor Banuș este artistul despre care celebrul cotidian The New York Times scrie: „Are două calităţi care apar rareori în aceeaşi persoană, talent şi intelect. Este capabil să răspundă atât cerinţelor estetice, cât şi celor intelectuale”.

Pe 21 iulie, la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicoalu, Tudor Banuș va avea o nouă expoziţie, „Fantome și Fantezii.
De asemenea, vineri, 22 iulie 2022, de la ora 16.00, sunteți invitați, în cadrul expoziției, la o conferință susținută de Tudor Banuș, cu subiectul „Fantome actuale și fantezii desuete”, în dialog cu Rodica Sărmaş Furnea, jurnalistă.
În expoziția Fantome și Fantezii vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrări, mici și mari, din care unele sunt expuse pentru prima oară.

Tudor Banuş s-a născut la Bucureşti pe 8 iulie în anul 1947, iar din anul 1972 s-a stabilit la Paris. A absolvit Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu dinBucureşti. Ulterior a studiat pictura la Ecole Superieure des Beaux Arts, din Paris.

Din anul 1976 încoace,  a colaborat cu peste 50 de ziare si reviste printre care: Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express, Le Point, Tokyo Business, Marianne.

Artistul a a avut peste 70 de expoziţii personale în Franţa, Statele Unite, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Portugalia.

A ilustrat peste 25 de cărţi, printre care Jules Verne, Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Şerban Foarţă. În anul 1979 a obţinut Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret, în Franţa, pentru Muzicanţii din Bremen de fraţii Grimm.

Tudor Banuş, artist vizual român, stabilit în Franţa

În anul 2004, Ministerul Culturii din Romania i-a decernat Premiul Naţional pentru ilustrarea cărţii.

Tudor Banuş s-a născut în 8 iulie 1947, la Bucureşti, iunde a absolvit Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. Ulterior, a urmat studii de pictură la Şcoala Nationala de Arte Frumoase din Paris. Este stabilit în Paris din anul 1972.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri