Caută
Close this search box.

Asasinarea lui Shinzo Abe. Cadavrul fostului premier, transportat la Tokyo. Alegerile de duminică vor continua

Japonia se află sub stare de șoc sâmbătă, a doua zi după asasinarea fostului său premier Shinzo Abe, al cărui cadavru a fost transportat la Tokyo din vestul țării, unde a fost împușcat mortal de un fost membru al Marinei Japoneze în timpul unui miting electoral, relatează AFP şi Hotnews.ro. Alegerile de duminică vor continua în mod firesc.

Văduva lui Shinzo Abe, Akie, s-a urcat sâmbătă într-un vehicul funerar la ora locală 6 a.m. (2100 GMT vineri), despre care presa a spus că transporta cadavrul fostului premier, și a părăsit spitalul Kashihara, lângă Nara, de unde a fost îngrijit după atac.

Potrivit presei locale, un priveghi este programat pentru luni seara, iar înmormântarea va avea loc marți, cu prezența doar a familiei și rudelor lui Abe.

Presupusul autor al atacului, arestat la fața locului, a mărturisit că l-a vizat în mod deliberat pe Abe, explicând polițiștilor că este supărat pe o organizație la care credea că este afiliat. Unele mass-media japoneze au menționat un grup religios.

Bărbatul de 41 de ani, fost membru al Forței de Autoapărare Maritimă (Marina Japoneză), potrivit presei locale, ar fi folosit, potrivit poliției, o armă artizanală, care este încă analizată.

La momentul atacului, domnul Abe făcea campanie în Nara (vest) pentru alegerile pentru camera superioară de duminică, iar prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat vineri că pregătirile pentru alegeri, „fundamentul democrației”, vor continua în mod normal.

Kishida, membru precum Shinzo Abe al Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta naționalistă), a participat sâmbătă dimineața la un miting de campanie la Yamanashi în fața a 600 de persoane, declarând, potrivit cotidianului Mainichi, că „violența nu poate prevala asupra cuvintelor”.

Citeşte şi: Fostul premier nipon Shinzo Abe a murit

„Nu vom lăsa să se întâmple din nou ceea ce s-a întâmplat ieri”, a spus un membru al forțelor de securitate citat de cotidian, care a descris un sistem de securitate consolidat, cu instalarea de detectoare de metale și percheziții ale genților spectatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri