Caută
Close this search box.

Aurescu, la Forumul Româno-German: Cred că putem să sperăm la o susţinere consecventă şi fermă a Germaniei pentru aderarea cât mai curând a României la spaţiul Schengen

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, la Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, consistenţa relaţiilor dintre România şi Germania, el arătând că Germania este primul partener comercial al României şi al treilea investitor străin în România. ”Cred că putem să sperăm la o susţinere consecventă şi fermă a Germaniei pentru aderarea cât mai curând a României la spaţiul Schengen”, afirmă şeful diplomaţiei române.

Prezent duminică la Criţ, în judeţul Braşov, la reuniunea Forumului de Cooperare Bilaterală Româno – Germană, organizat în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului cultural ”Săptămâna Haferland”, ministrul afacerilor Externe a subliniat bunele relaţii dintre Germania şi România.

”Suntem recunoscători Germaniei pentru expertiza împărtăşită în ceea ce priveşte învăţământul dual, care nu face altceva decât să ne ajute să – n-aş folosi termenul de sinergie – ajungem la această îngemănare între educaţie şi economie, care este extrem de importantă. Ne dorim ca frecvenţa şi substanţa dialogului nostru, atât politic, cât şi economic şi sectorial, să se dezvolte şi mai mult”, a afirmat ministrul de Externe.

În acest context, Aurescu spune că România mizează pe susţinere Germaniei în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.

”Cred că este foarte important, în contextul acţiunii solidare şi puternice a României în timpul acestui război din Ucraina, prin modul în care am gestionat situaţia celor peste 1,75 de milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat de la începutul războiului şi până astăzi în România şi pe care i-am gestionat cu succes, cred că putem să sperăm la o susţinere consecventă şi fermă a Germaniei pentru aderarea cât mai curând a României la spaţiul Schengen, ceea ce este important inclusiv pentru relaţia interumană dintre România şi Germania, dintre etnicii germani din România, cu Germania, şi invers, dintre comunitatea românească din Germania cu România”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno– Germană din acest an a beneficiat de parteneriatul Ministerului Afacerilor Externe şi s-a desfăşurat în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, precum şi a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Republica Federală Germania şi a 150 de ani de la înfiinţarea primei misiuni diplomatice a României la Berlin.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe Forumul a abordat, în special, aspecte privind dialogul politic foarte intens şi schimburile româno – germane la nivel economic, cooperarea bilaterală româno-germană în plan social şi cultural, în perspectiva proiectului cultural Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, precum şi posibilităţi de aprofundare a cooperării bilaterale, inclusiv în plan educaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri