Caută
Close this search box.

Datele acordului Ucraina – Rusia, pentru deblocarea transportului cerealelor

cereale

Ucraina și Rusia se pregătesc să semneze astăzi, la Istanbul, un acord care va permite exportul de cereale ucrainene, blocate în prezent, în porturile Mării Negre.

Acordul, care a făcut obiectul a două luni de negocieri, va fi semnat în aproximativ trei sferturi de oră, la Palatul Dolmabahçe, în prezența secretarului general al ONU, Antonio Guterres. El prevede mai multe puncte, potrivit agenției de presă AMNA, citate de Ziare.com.

Înființarea unui centru de coordonare și control, cu ​​sediul în Istanbul

La centru vor fi prezenți reprezentanți ai celor trei părți – ucraineană, rusă, turcă – precum și un reprezentant al Națiunilor Unite, dar și echipele lor. Acesta va fi însărcinat cu întocmirea programului de rotație a navelor la Marea Neagră.

Potrivit experților implicați în negocieri, va dura încă trei-patru săptămâni pentru a finaliza pregătirile și a începe funcționarea acestuia.

Efectuarea inspecțiilor navelor la plecarea lor din porturile ucrainene și la sosirea lor în Turcia.

Inspecția navelor care vor transporta mărfurile de cereale a fost o cerință a Moscovei, care dorea să excludă transferul paralel de arme, către Ucraina.

Din motive practice, inspecțiile nu vor avea loc pe mare, posibilitate care fusese luată în considerare, ci în Turcia, cel mai probabil la Istanbul, care are două porturi comerciale importante, Haydarpaşa, la intrarea în Bosfor, și Ambarli, pe Marea Marmara.

Inspecțiile vor fi efectuate de către reprezentanții celor patru părți, în timpul debarcării și îmbarcării.

Coridoare de navigație sigure

Rușii și ucrainenii se angajează să respecte căile maritime care vor traversa Marea Neagră și să fie excluși din orice activitate militară.

Conform acordului, dacă este nevoie de deminare, aceasta va trebui să fie făcută de o „țară terță” – alta decât cele trei implicate – care nu a fost definită.

La părăsirea Ucrainei, vasele cu cereale vor fi escortate de nave ucrainene (probabil nave de război), deschizând calea către ieșirea din apele teritoriale ucrainene.

Valabilitate de cel puțin patru luni

Acordul va fi valabil patru luni și va fi reînnoit automat. Dacă 20 până la 25 de tone de cereale sunt blocate în prezent, în silozurile porturilor ucrainene, cu o rată de transfer de 8 tone pe lună, patru luni vor fi suficiente pentru a transfera toate stocurile și pentru a goli silozurile.

Memorandum privind cerealele și îngrășămintele rusești

Un memorandum care însoțește acordul semnat de ONU și Rusia va garanta că sancțiunile occidentale împotriva Moscovei nu vor afecta direct sau indirect cerealele și îngrășămintele.

Această prevedere este o condiție sine qua non pentru semnarea acordului, de către Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri