Caută
Close this search box.

Echipele din SuperLiga de fotbal s-au familiarizat cu protocolul VAR

var

Comisia Centrală a Arbitrilor va prezenta, până la startul SuperLigii, tuturor echipelor participante, informaţiile necesare pentru primul sezon cu asistenţă video, informează frf.ro.

Alexandru Deaconu, manager VAR în România (protagonistul Scandalului Bricheta, dintre Rapid şi Steaua, din noiembrie 2010), s-a întâlnit deja cu jucătorii şi staff-urile mai multor echipe din prima ligă: CS Mioveni, FCSB, Chindia Târgovişte, Hermannstadt, CFR Cluj, Universitatea Cluj, UTA Arad.

În preziua Supercupei României, şi componenţii echipei Sepsi OSK vor face cunoştinţă în detaliu cu protocolul de implementare a sistemului VAR.

În prezentarea CCA, sunt detaliate cele patru situaţii în care poate interveni sistemul VAR, iar participanţii la joc sunt instruiţi, legat de modalitatea prin care o decizie luată pe terenul de joc poate fi validată sau schimbată, informează News.ro.

CÂND SE FOLOSEŞTE VAR?

GOLURI
Rol de asistenţă a centralului în a determina dacă, în faza premergătoare înscrierii unui gol, a existat vreun incident, care poate duce la anularea reuşitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porţii, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTI
Rol de a clarifica situaţiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalti sau anularea unei decizii iniţiale, de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE
Rol în identificarea situaţiilor în care se impune acordarea unui cartonaş roşu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR
Atunci când arbitrul acordă cartonaşe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancţiunea.

CARE ESTE PROCEDURA VAR?

PAS 1: PRODUCEREA INCIDENTULUI
Centralul informează arbitrul VAR sau arbitrul VAR îi recomandă centralului analizarea incidentului / deciziei luate iniţial.

PAS 2: VIZIONAREA FAZEI ŞI RECOMANDAREA VAR
Faza este revăzută în camera VAR, iar arbitrul video îl anunţă pe central ceea ce se vede, prin intermediul sistemului de comunicare.

PAS 3: LUAREA DECIZIEI
Centralul hotărăşte fie să revadă şi el faza, pe monitorul aflat la marginea terenului, fie acceptă informaţiile primite din camera VAR şi ia decizia corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri