Caută
Close this search box.

Festivalul de Film de la Veneţia cere eliberarea lui Jafar Panahi, mare cineast iranian

jafer panahi

Mostra de la Veneţia, decanul de vârstă al festivalurilor de film, a cerut eliberarea imediată a lui Jafar Panahi, scenarist şi disident iranian, reţinut la Teheran, informează AFP.

Într-un comunicat de presă, Bienala de la Veneţia, care organizează Festivalul de Film de la Veneţia, şi-a exprimat profunda consternare, după arestarea regizorului Jafar Panahi, „pentru că a manifestat împreună cu alţi colegi contra arestării altor doi cineaşti, Mohammad Rasoulof şi Mostafa Aleahmad”.

„Bienala de la Veneţia îşi uneşte vocea cu mulţi alţii care s-au ridicat în întreaga lume, pentru a condamna acţiunile de represiune în curs şi pentru a cere eliberarea imediată a regizorilor arestaţi”.

Acest apel vine după ce ministrul iranian al Afacerilor Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a fost primit la Roma, de omologul său italian, Luigi Di Maio.

Într-un comunicat, ministerul italian al Afacerilor Externe nu a făcut nici o menţiune cu privire la aceste arestări, care au stârnit revoltă în lumea cinematografiei.

În vârstă de 62 de ani, Jafar Panahi este unul dintre cei mai premiaţi cineaşti iranieni, fiind recompensat cu premiul pentru scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2018, pentru „3 Faces”, la trei ani după ce a câştigat Ursul de Aur, pentru „Taxi Teheran”.

Artist dizident, el a fost condamnat în anul 2010, la şase ani de închisoare, şi a primit o interdicţie timp de 20 de ani de a realiza filme, de a călători sau de a se exprima în media, pentru propagandă împotriva regimului, după ce a susţinut mişcarea de protest din anul 2009, contra realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad ca preşedinte al Republicii Islamice, aminteşte Agerpres.

Cu toate acestea, el a continuat să trăiască şi să lucreze în Iran.

Condus de Mohammad Rasoulof, un grup de cineaşti iranieni, printre care şi Panahi, a publicat la sfârşitul lunii mai o scrisoare deschisă, prin care solicita forţelor de securitate să lase jos armele în faţa furiei contra corupţiei şi incompetenţei oficialilor, după tragedia prăbuşirii unei clădiri.

Organizatorii Berlinalei făcuseră apel anterior la eliberarea câştigătorului premiului Ursul de Aur din 2020, Mohammad Rasoulof, pentru cel mai bun film, şi a colegului său, Mostafa Aleahmad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri