Caută
Close this search box.

Fundaţia prinţului Charles a primit o donaţie de un milion de lire sterline de la familia lui Osama ben Laden, dezvăluie The Sunday Times

charles al III-lea

Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, a acceptat o donaţie către fundaţia sa – în valoare de un milion de lire sterline (1,21 milioane de euro) din partea familiei ben Laden, în pofida faptului că mai mulţi consilieri au pledat ca fundaţia să nu primească banii de la foarte bogata familie a ”creierului” atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, dezvăluie The Sunday Times, relatează AFP.

Mai mulţi dintre consilierii prinţului au pledat ca fundaţia să nu accepte această donaţie din partea familiei lui Osama ben Laden, dezvăluie surse cotidianului britanic.

În pofida faptului că membrii familiei saudit -, care l-au renegat pe Osama ben Laden – nu sunt suspectaţi de vreo infracţiune, această dezvăluire creşte atenţia în centrul căreia se află fundaţia prinţului Charles, vizată într-o anchetă a poliţiei lansată în februarie.

Această anchetă urmăreşte să stabilească dacă donaţiile către fundaţia prinţului Charles au fost recompensate cu titluri onorifice şi dacă au servit în susţinerea unei cereri de naturalizare a unui om de afaceri saudit, Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz.

Acordul cu privire la donarea unui milion de lire sterline din partea patriarhului familiei saudite, Bakr ben Laden – fratele vitreg al lui Osama – şi a fratelui său Shafik a fost încheiat în 2013, în timpul unei întâlniri la Londra între Bakr ben Laden şi prinţul Charles, potrivit The Sunday Times.

Preşedintele fundaţiei, Ian Cheshire, declară că donaţia a fost acceptată la acea vreme de către cei administratori.

Cazul cu privire la care Scotland Yard a deschis o anchetă a fost dezvăluit anul trecut şi l-a i-a afectat imaginea moştenitorul tronului britanic, în vârstă de 73 de ani.

Fostul său adjunct, Michael Fawcett, considerat un apropiat al lui Charles, este supectat de faptul că s-a folosit de influenţa pe care o are pentru a-l ajuta pe omul de afaceri bin Mahfouz, un donator generos către opere de caritate cu legături cu monarhia britanică, să obţină o decoraţie.

Bin Mahfouz, care neagă orice infracţiune, ar fi donat sume mari de bani unor proiecte de restaurare.

Michael Fawcett a demisionat în noiembrie 2021.

O anchetă a fost lansată în noiembrie de către Autoritatea engleză de reglementare a organizaţiilor de caritate vizând să examineze dacă Fundaţia Mahfouz, a bogatului om de afaceri saudit, a primit donaţii care erau destinate celei ale prinţului Charles.

”Ancheta va examina dacă anumite donaţii primite de Fundaţia Mahfouz erau destinate organizaţiei, dacă au fost folosite conform intenţiei donatorilor şi dacă trebuie să fie returnate”, anunţa la acea vreme comisia.

Fundaţia prinţului Charles, înfiinţată în 1986, nu este însă reglementată de către această Comisie, ci de Autoritatea de reglementare scoţiană a asociaţiilor de caritate.

Aceasta din urmă a deschis, la rândul său, o anchetă, însă cu privire la donaţii în valoare de sute de mii de euro din partea unui donator rus.

Grupul ben Laden – cel mai mare imperiu în domeniul construcţiilor din Arabia Saudită, fondat de către tatăl lui Osama ben Laden în 1931 – s-a îmbogăţit, timp de decenii, mulţumită apropierii sale de familia regală.

Însă, în prezent, grupul este plin de datorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri