Potrivit unei scrisori întocmite de Gazprom joia trecută, analizată de Reuters, compania nu-și poate îndeplini obligațiile contractuale, cu privire la furnizarea de gaze naturale către unele țări europene, din cauza unei “situații extraordinare”, care nu depinde de Gazprom și nu poate fi controlată.

O sursă Reuters a declarat că acel “client major european” menționat în scrisoare înseamnă că vor fi oprite cel mai probabil exporturile de gaze naturale, prin intermediul conductei Nord Stream 1, informează Biziday.

Acesta reprezintă cel mai mare gazoduct care transportă gazul rusesc în Germania. Conducta de 1.200 km are o capacitate de a transporta 55 de miliarde de metri cubi, adică jumătate din consumul anual de gaz al Germaniei. Cea mai mare cantitate rămâne în Germania, dar o parte este distribuită ulterior către vestul și sudul Europei.

Invocarea unei situații de forță majoră, declarată de obicei de companii într-un moment în care se confruntă cu o situație care nu poate fi controlată, poate atrage încetarea de drept a valabilității contractelor semnate, ce va amplifica și mai mult tensiunile dintre Occident și Rusia.

Săptămâna trecută, Gazprom a oprit fluxul de gaze rusești către Europa prin Nord Stream 1, pentru lucrări de întreținere, programate să dureze 10 zile.

Totuși, țările europene au transmis în repetate rânduri că se tem că Gazprom va prelungi această perioadă, sau chiar va suspenda pe termen nelimitat exporturile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.