Caută
Close this search box.

Jafar Panahi, cineast şi opozant iranian, pedeapsă de şase ani de închisoare

jafer panahi

Cineastul şi opozantul iranian Jafar Panahi, care a fost reţinut săptămâna trecută la Teheran, trebuie să execute o pedeapsă de şase ani de închisoare, potrivit unui verdict emis în 2010, a anunţat marţi Autoritatea judiciară, scrie AFP.

În vârstă de 62 de ani, Panahi, unul dintre cei mai premiaţi cineaşti iranieni, „a fost condamnat în 2010 la şase ani de închisoare (…) şi a fost dus în centrul de detenţie din Evin pentru a-şi ispăşi pedeapsa”, a indicat purtătorul de cuvânt al Justiţiei, Massoud Sétayechi, într-o conferinţă de presă.

Cineastul a obţinut Leul de Aur în 2000 la Veneţia pentru „Le Cercle” şi Premiul pentru scenariu la Cannes în 2018 cu „Trois Visages”, la trei ani după Ursul de Aur la Berlin pentru „Taxi Téhéran”.

Artist disident, Panahi a fost arestat apoi condamnat în 2010 la şase ani de închisoare şi 20 de ani de interdicţie de a realiza sau scrie filme, de a călători sau chiar de a se exprima în presă. Totuşi, el a continuat să lucreze şi să trăiască în Iran.

El a fost condamnat pentru „propagandă contra regimului”, după ce a susţinut mişcarea de protest din 2009 contra realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al Republicii islamice.

Deţinut timp de două luni în 2010, el a trăit sub un regim de libertate condiţionată care putea fi revocat oricând.

La 11 iulie, Panahi a fost arestat la sosirea la Parchetul din Teheran pentru a urmări cazul unui alt regizor premiat, Mohammad Rasoulof, care fusese reţinut din 8 iulie, împreună cu colegul său, Mostafa Aleahmad, conform News.ro.

Cineaştii au denunţat, la mijlocul lui mai, într-o scrisoare deschisă arestarea mai multora dintre colegii lor de către autorităţi şi represiunea contra manifestanţilor în Iran.

Autorităţile iraniene au făcut mai multe arestări, între care o figură a mişcării reformatoare, Mostafa Tajzadeh, reţinut pe 8 iulie, la Teheran.

Tajzadeh „este în prezent în detenţie provizorie la Evin” şi „a fost acuzat de activităţi contra securităţii statului şi propagandă contra republicii islamice”, a indicat Sétayechi.

Vineri, Franţa a cerut eliberarea imediată a cineaştilor iranieni şi „a altor personalităţi iraniene angajate în apărarea libertăţii de exprimare, în ţara lor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri