Caută
Close this search box.

Joe Biden a vorbit peste două ore la telefon cu Xi Jinping

biden

Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon două ore cu omologul său chinez, Xi Jinping, iar unul dintre subiecte ar fi fost legat de situaţia Taiwanului.

În continuare, China consideră că insula este parte din teritoriul său, iar Statele Unite mențin relații solide cu regimul de la Taipei, deși nu îl recunoaște oficial. Între Beijing şi Washington au apărut nişte tensiuni după ce președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat că intenționează să viziteze Taiwanul.

Potrivit oficialilor de la Washington, citaţi de TVR, Casa Albă vrea să se asigure că rămân deschise căile de comunicare cu Xi Jinping.

Taiwanul acuză China că și-a intensificat acțiunile militare în apropierea insulei, pentru a-i testa capacitatea de apărare. Forțele militare taiwaneze au anunțat că au tras mai multe rachete de semnalizare pentru a îndepărta o dronă chineză reperată în apropierea insulei.

Taiwanul face în această săptămână manevrele militare anuale pentru a verifica gradul de apărare al insulei. La exercițiile maritime participă 20 de nave de război însoțite de mai multe avioane F-16.

În ultimele luni, Beijingul și-a înmulțit avertismentele la adresa Statelor Unite din cauza posibilei vizite la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților, Nacy Pelosi. Programată pentru aprilie, vizita a fost amână după ce Pelosi s-a îmbolnăvit de Covid. Ar fi prima sosire în Taiwan a unui înalt oficial american în ultimii 25 de ani.

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al MAE chinez: „Am declarat în repetate rânduri poziţia noastră oficială potrivit căreia ne opunem ferm vizitei preşedintelui (n.red. Camerei Reprezentanţilor) Nancy Pelosi în Taiwan. Dacă SUA continuă să provoace China, va suporta, în mod inevitabil, contramăsurile ferme. Partea americană va suporta consecinţele în urma acestei acţiuni.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri