Caută
Close this search box.

Liderul suprem al Iranului critică extinderea NATO către est

iranul

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a reiterat reproşurile la adresa Occidentului în legătură cu extinderea NATO către est, relatează dpa.

Dacă Rusia nu ar fi luat iniţiativa în războiul împotriva Ucrainei, conflictul ar fi fost diferit, a spus Khamenei în cursul convorbirilor cu preşedintele rus Vladimir Putin, marţi, la Teheran, a relatat postul public IRIB, potrivit Agerpres.

Liderul spiritual iranian a făcut aluzie astfel la argumentul invocat de Rusia conform căruia Moscova s-a simţit constrânsă ca urmare a primirii statelor din Europa de Est în alianţa militară şi în special de potenţiala aderare a Ucrainei la NATO.

Ayatollahul Ali Khamenei i-a spus lui Putin: „Războiul este o problemă dură și dificilă, iar Iranul nu este deloc mulțumit că oamenii obișnuiți suferă din cauza asta, dar, în cazul Ucrainei, dacă nu ați fi luat inițiativa, cealaltă parte ar fi provocat război din proprie inițiativă… Dacă drumul este deschis către NATO, aceasta nu cunoaște granițe și dacă nu ar fi oprit în Ucraina, ar fi început același război mai târziu, sub pretextul Crimeei.”, transmite The Guardian.

Khamenei, care conform constituţiei are ultimul cuvânt în toate chestiunile strategice din Iran, a asigurat Rusia de sprijinul său, menţionând că relaţiile Moscovei cu Iranul, amândouă afectate de sancţiunile SUA, sunt bune.

El a îndemnat totodată forţele armate ale SUA să se retragă din războiul civil din Siria şi a făcut apel la slăbirea dolarului pe piaţa valutară internaţională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri