Caută
Close this search box.

Lipsesc poliţele CMR cu acoperire pe Ucraina

intensitatea transporturilor

Transportul de mărfuri în şi dinspre Ucraina este şi mai greu de organizat aum. Lipsesc poliţele CMR, privind răspunderea tramsportatorului în privinţa mărfurilor transportate.

Dincolo de pericolul generat de conflictul armat propriu-zis, firmele de asigurare cu greu mai încheie poliţe cu acoperire pe teritoriul ţării vecine, chiar dacă transportul se desfăşoară în zone neatinse încă de război.

Safety Broker, cel mai mare intermediar de poliţe de asigurare din România, pentru RCA (asigurarea de răspundere civilă faţă de terţi) şi CASCO (asigurarea camionului), spune că se mai găsesc companii de asigurări care să ofere acoperire şi la daune produse pe teritoriul Ucrainei, cu excluderea evenimentelor produse în zonele de război sau a daunelor provocate ca urmare a războiului.

O problemă însă o reprezintă polița CMR (asigurarea de răspundere a transportatorului faţă de marfa transportată), pentru care nu prea se mai găsesc asigurători dispuşi să acopere daunele produse mărfurilor transportate pe teritoriul Ucrainei.

Având în vedere numărul în creştere al camioanelor ucrainene care nu deţin poliţă Carte Verde şi care produc pagube pe teritoriul ţării noastre, autoritățile române au elaborat un ghid, unde sunt prevăzute mai multe situații şi căile de urmat.

„Trebuie plecat de la premisa că birourile de Carte Verde din țările membre ale Sistemului Carte Verde sunt garantoare pentru toate plăcuțele de înmatriculare din țara lor. Ca urmare, în absenţa unui anume asigurator, dosarul va fi preluat de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), care va rezolva problema cu biroul omolog din Ucraina”, a explicat Cătălin Chiriac, chief underwriting officer Safety Broker, peentru Revista Tranzit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri