Caută
Close this search box.

MAE găzduiește Conferința pentru Moldova, împreună cu colegi din Franța și Germania

aurescu

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a explicat cum ajută țara noastră Republica Moldova, în contextul în care în perioada următoare MAE găzduiește la București „Conferința internațională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova este „o inițiativă comună a României, Germanie și Franței, care a plecat de la nevoile actuale ale Republicii Moldova”, a explicat Aurescu.

Mai ales după declanșarea războiului, efectele au dus la agravarea unor situații de criză. De la situația socială, din cauza valului de refugiați, ceea ce înseamnă cheltuieli importante, efecte economice, de asemenea dificultăți legate de inflație, la care se adaugă o criză energetică, a detaliat demnitarul.

Deci, un cumul de situații de criză care au determinat o situație greu de gestionat. „În acest context, ne-am gândit la acest instrument. Vom punem accentul în cadrul acestei conferințe pe care o găzduiesc la București pe al doilea palier (primul palier la conferința de la Berlin – am strâns aproape 695 de milioane de euro) pe asistența pentru reforme”, a spus Bogdan Aurescu.

Au fost create 5 grupuri de lucru la Berlin. Elementul nou care a apărut este decizia Consiliului European prin care s-a acordat Republicii Moldova statutul de candidat. În acea opinie a Comisiei, există o serie de repere care trebuie îndeplinite din punct de vedere al Republicii Moldova.

Acest set de pași care trebuie îndepliniți se referă la situația specifică Republicii Moldova: lupta împotriva corupției, reforma adiminstrație, managementul finanțelor publice. Vor participa la această conferință de la București reprezentanți ale statelor europene, reprezentați ai statelor G7, ai instituțiilor europene și financiare internaționale.

„Împreună vom analiza ceea ce trebuie să facem ca Republica Moldova să fie mai rezilientă. Este un cadru util prin care canalizăm atenția comunității internaționale și ajutăm acest proces de reformă care este în obiectivele guvernării de la Chișinău”, a afirmat Aurescu.

Contribuția României la decizia de a accepta Republica Moldova în UE: Este în primul rând meritul autorităților de la Chișinău. „Am ajutat. Președintele României a avut un rol foarte important. În martie, la Summitul de la Versailles, toată atenția era acordată Ucrainei, la insistența președintelui României a fost introdusă în declarația finală a summitului și o referire la Republica Moldova și Georgia.

A fost și un sprijin tehnic, pentru că am contribuit la completarea chestionarului trimis de autoritățile de la Chișinău. Noi, în continuare, și în plan bilateral vom sprijini așa cum putem pe baza solicitării colegilor de la Chișinău. Am ajutat și Georgia pe anumite chestiuni punctuale cerute de coelgii de la Tbilisi”, a detaliat demnitarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri