Caută
Close this search box.

Nordul Filipinelor, zguduit de sute de replici după un seismul violent de ieri

Sute de replici ale violentului cutremur de miercuri au zguduit peste noapte nordul Filipinelor, determinându-i pe locuitorii îngrijoraţi să doarmă în aer liber, au raportat mai mulţi dintre aceştia joi, informează AFP.

Un seism cu magnitudinea 7 a lovit miercuri dimineaţă provincia nordică Abra, provocând moartea a cel puţin cinci persoane şi rănirea a peste 150.

Puternicul cutremur a distrus clădiri şi a declanşat alunecări de teren, zguduind chiar şi clădiri din capitala Manila, aflată la o distanţă de 300 de kilometri.

„De ieri, au avut loc replici aproape la fiecare 15 sau 20 de minute”, a declarat Reggi Tolentino, proprietarul unui restaurant din Bangued, capitala regiunii.

„Numeroşi oameni au dormit afară noaptea trecută, aproape toate familiile”, a adăugat el.

Joi dimineaţă, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a sosit în provincie pentru a evalua pagubele, potrivit televiziunii palatului prezidenţial, care a transmis în direct pe Facebook întâlnirea sa cu oficialii locali.

Peste 800 de replici ale seismului au fost înregistrate de la producerea cutremurului principal, dintre care 24 suficient de puternice pentru a fi resimţite, a declarat agenţia seismologică locală.

În Abra, care a resimţit întreaga forţă a cutremurului, pagubele au fost „extrem de mici”, a declarat pentru AFP şeful poliţiei regionale, colonelul Maly Cula.

„Nu avem multe persoane în centrele de evacuare, deşi mulţi oameni sunt încă pe străzi din cauza replicilor”, a precizat el.

În oraşul Vigan, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi o populară destinaţie turistică din provincia Ilocos Sur, structuri vechi de secole, construite în perioada colonială spaniolă, au fost deteriorate.

În total, 460 de clădiri din provincie au fost afectate, inclusiv turnul din Bantay, o celebră atracţie turistică, care s-a prăbuşit parţial, a declarat guvernatorul provinciei, Jeremias Singson, pentru Teleradyo.

„Industria noastră turistică şi proprietarii de mici afaceri au fost cu adevărat afectaţi”, a precizat el.

Ţara este este afectată în mod constant de cutremure din cauza poziţionării sale în „Cercul de Foc al Pacificului”, un arc cu activitate seismică intensă care înconjoară Oceanul Pacific, trecând prin Japonia şi Asia de Sud-Est.

Cutremurul de miercuri a fost cel mai puternic înregistrat în ultimii ani în Filipine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri