Caută
Close this search box.

Principalii eventuali succesori ai lui Boris Johnson

succesori

Următorul lider al Partidului Conservator britanic (Tory) urmează să fie şi premierul Regatului Unit.

Potrivit sondajelor, ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, făcut popular de războiul rus din Ucraina, este favorit, însă presa evocă şi alte nume ale unui succesor, în urma demisiei lui Boris Johnson, relatează AFP, conform News.ro.

BEN WALLACE

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, în vârstă de 52 de ani, a dezminţit întotdeauna că este interesat să fie numit la şefia Partidului Conservator, însă este considerat de către conservatori o figură cinstită şi competentă.

Potrivit unui sondaj YouGov realizat în rândul membrilor Partidului Conservator, publicat joi, Ben Wallace şi-ar înfrânge toţi ceilalţi rivali în alegerile unui nou loider conservator.

El a rămas în Guvern, în pofida demisiilor în cascadă ale colegilor săi, şi dă asigurări că a rămas în Executiv din datorie.

PENNY MORDAUNT

Secretarul de stat însărcinat cu Comerţul, Penny Mordaunt, în vârstă de 49 de ani, a fost o reprezentantă a campaniei în favoarea Brexitului în 2016, iar de atunci negociază acorduri comerciale.

Ea a fost prima femeie ministru al Apărării, în mai 2019, însă a plecat din post la instalarea lui Boris Johnson la putere.

Ea se află în prezent în subordinea ministrului însărcinat cu Comerţul Internaţional.

O rezervistă din cadrul Marinei Regale britanice (Royal Navy), ea este considerată o bună oratoare.

Popularitatea i-a crescut recent în rândul conservatorilor şi este considerată o opţiune serioasă la şefia Guvernului.

Potrivit sondajului YouGov, Penny Mordaunt este considerată al doilea cel mai serios candidat la şefia partidului, clasându-se imediat după Ben Wallace.

RISHI SUNAK

Cancelarul Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, primul hindus în acest post, a demisionat marţi cu zgomot din Guvern şi a devenit unul dintre favoriţii la succesiunea lui Boris Johnson.

El a pierdut teren din cauza averii şi ”aranjamentelor” fiscale ale soţiei sale extrem de bogate, văzute cu ochi răi în toiul crizei puterii de cumpărare.

Rishi Sunak a fost analist la Goldman Sachs, iar apoi un angajat al unui fond speculativ.

El a fost ales deputat în 2015.

Un apărător al Brexitului, el a devenit în 2020 ministru al Finanţelor, însă este criticat dur din cauza unei acţuni considerate insuficientă împotriva creşterii preţurilor.

LIZ TRUSS

Ministrul de Externe Liz Truss, în vârstă de 46 de ani, este populară mai ales în rândul bazei conservatoare, din cauza faptului că se exprimă franc şi a voinţei de a se amesteca în războaie culturale.

Ea a primit şefia diplomaţiei, un post delicat, drept recompensă pentru activitatea de ministru al Comerţului Internaţional.

O campioană a liberului schimb, care a votat în favoarea rămânerii Regatului Unit în Ununea Europeană (UE), după care s-a răzgând şi a trecut în tabăra Brexitului, a încheiat o serie de acorduri comerciale post-Brexit, ca ministru al Comerţului Internţaional.

Ea este adepta unei linii dure în privinţa invaziei Ucrainei de către Rusia şi a ameninţat cu ruperea acordului cu UE privind Irlanda de Nord, lucruri pe placul anumitor conservatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri