Caută
Close this search box.

Rusia, al doilea gazoduct către China, Power of Siberia 2, construit prin Mongolia

power of siberia 2

Mongolia se așteaptă ca Rusia să înceapă în următorii doi ani lucrările la gazoductul „Power of Siberia 2 (Puterea Siberiei 2)”, care urmează să treacă prin teritoriul său, conform premierului mongol Oyun-Erdene Luvsannamsrai, care a declarat aceasta într-un interviu acordat Financial Times.

Anunțul făcut de premierul mongol vine în contextul în care Moscova se pregătește să lege în premieră la Asia exploatările de gaz din Siberia, care până acum furnizau gaze naturale Europei.

Gazoductul „Puterea Siberiei 2” a devenit unul vital pentru Rusia, pe măsură ce aceasta se pregătește să piardă Europa ca piață, pentru exporturile sale energetice, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident, din cauza invadării Ucrainei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat săptămâna trecută că războiul din Ucraina va dura şi că francezii trebuie să se pregătească pentru întreruperea totală a livrărilor de gaz rusesc, de care Moscova se foloseşte ca de o armă de război.

Separat, președintele Confederației Germane a Sindicatelor, anunța la începutul lunii că întregi sectoare industriale din Germania s-ar putea prăbuși din cauza reducerii livrărilor de gaze din Rusia.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a declarat pe 8 iulie că dacă Occidentul continuă cu sancțiunile împotriva Rusiei s-ar putea ajunge la creșteri catastrofale ale prețurilor pe piețele energetice.

Gazprom a oprit pe 11 iulie livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gazele rusești până în Germania. Motivul oficial al sistării gazelor îl reprezintă „lucrările de mentenanță”, programate a avea loc timp de zece zile, până pe 21 iulie. Guvernele și companiile europene sunt îngrijorate însă că oprirea ar putea dura mai mult, din cauza războiului purtat de Putin în Ucraina.

Citește și: În lipsa gazului rusesc, Germania revine la cărbune și păcură. Cancelarul Olaf Scholz: Ne păstrăm obiectivele climatice

Având în vedere tot acest context complicat al livrărilor de gaze rusești, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, călătorește luni la Baku pentru a procura mai multe gaze naturale din Azerbaidjan, a declarat executivul UE, în timp ce Uniunea Europeană încearcă să-și reducă dependența de energia rusă.

„Pe fondul utilizării continue de către Rusia a surselor sale de energie ca o armă, diversificarea importurilor noastre de energie este o prioritate pentru UE. Președinta von der Leyen și comisarul (european pentru energie) Kadri Simson se vor afla mâine în Azerbaidjan pentru a consolida și mai mult cooperarea”, a transmis duminică seară oficiul de presă al executivului comunitar într-un mesaj pe twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri