Caută
Close this search box.

Rusia: Bombardarea Odesei nu afectează exportul cerealelor şi implementarea Acordului de la Istanbul

peskov

Atacuri ruseşti vizând portul ucrainean Odesa nu constituie un obstacol în calea exporturilor cerealelor ucrainene şi implementării unui acord semnat sub egida ONU, apreciază Kremlinul.

Bombardamentele ”vizează doar infrastructura militară. Nu au absolut nici o legătură cu infrastructuri folosite în punerea în aplicare a acordului privind exportul cerealelor”, declară un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de AFP, via News.ro.

”De aceea, asta nu poate şi nici nu trebuie să să afecteze procesul de încărcare”, subliniază el într-o conferinţă de presă zilnică, telefonică.

Armata rusă a bombardat sâmbătă portul ucrainean Odesa – vital în comerţul ucrainean cu cereale. Aceste atacuri au avut loc la doar o zi după semnarea unui acrod între Rusia, Ucraina, Turcia ş ONU, care să permită exporturi de cereale din Ucraina, în vederea unei reduceri a riscului unei crize alimentare mondiale – care se contutează din cauza războiului rus în Ucraina.

Acest acord prevede instaurarea unor culoare securizate care să permită circulaţia la Marea Neagră a unor nave comerciale şi exportarea a 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.

Exportul grâului, porumbului şi florii-soarelui din Ucraina avea loc în proporţie de 90% pe mare, în principal de la Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră – care concentra 60% din activitatea portuară a Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri