Caută
Close this search box.

SUA cer Ucrainei să aleagă un procuror general credibil pentru combaterea corupţiei

Statele Unite au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil care să-l înlocuiască pe cel demis recent, cerând eforturi reînnoite pentru lupta împotriva corupţiei, în contextul în care Kievul încearcă să prevină atacurile ruseşti, relatează AFP şi Agerpres.

„Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale pentru a asigura integritatea eforturilor în acest sens în Ucraina”, a adăugat el.

Lupta împotriva corupţiei în Ucraina, o preocupare de lungă durată pentru Statele Unite, este cu atât mai importantă cu cât ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a remarcat Ned Price.

„Corupţia trebuie combătută chiar dacă Ucraina se apără de războiul de agresiune al Rusiei”, a spus el, apreciind că dacă ofensiva Moscovei reprezintă o „ameninţare externă”, „corupţia este o ameninţare internă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la jumătatea lunii iulie demiterea procurorului general Irina Venediktova, precum şi a şefului serviciilor de securitate Ivan Bakanov.

Şeful statului le-a reproşat eforturile insuficiente în combaterea spionilor ruşi şi a colaboratorilor Moscovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri