Caută
Close this search box.

Tudor Banuş, în dialog cu publicul, la Muzeul Ţăranului Român. „Fantome actuale și fantezii desuete”

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă vineri, 22 iulie 2022, de la ora 16.00, la Sala Irina Nicolau, în cadrul expoziției pictorului Tudor Banuș, Fantome și Fantezii, la dialogul artistului cu publicul. Evenimentul va fi moderat de jurnalista Rodica Sărmaş.

În expoziția Fantome și Fantezii vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrări, mici și mari, cele mai multe expuse pentru prima oară.

Abundența burlescă, drolatică și poznașă navighează, în plină feerie, în cele mai importante momente din Istoria Artei, convocate de Tudor Banuș fără nici o reticență. Muncitor al fabulosului, artistul vagabondează jucăuș și în totală libertate creatoare printre meandrele împrăștiate ale istoriei noastre. Grotescul meșteșugit, savuros și juisiv este terenul său de creație.

Fiecare lucrare, subtil transgresivă și vag cinică este un voiaj plin de surprize, unde tragicul și umorul se îmbrățișează.

Trecutul este prezentul artistului, arhaic și medieval, dar și timpul actual urban și sarcastic face parte din el, ba chiar și timpul universal și intemporal al Marilor Mituri.

« Partea cea mai creativă, aceea în care artistul este ca un mic „dumnezeu” în momentul nașterii lumii, nu are nevoie decât de o hârtie (de bună calitate), de un creion (de fapt de 2-3 creioane de intensități diferite), de o ascuțitoare și de o gumă. Dar mai important – și nevoile cresc în intensitate – are nevoie de o masă și de un scaun în fața unei ferestre. Și, mai important, are nevoie de timp! Un timp nemăsurabil și nelimitat, pe care numai foamea și înțepeneala corpului pot să-l limiteze » – mărturiseşte Tudor Banuş.

Tudor Banuş, alături de Rodica Sărmaş Furnea

« Tudor Banuş este un artist cum nu mai găseşti în arta vizuală contemporană. Nu degeaba se spune că este unul dintre cei mai buni ilustratori de carte din lume. Prezenţa lui Tudor Banuş la Bucureşti poate fi o provocare pentru autorii de carte din România, care ar trebui să fie mai exigenţi în alegerea ilustraţiei, să nu lase alegerea copertei, de exemplu, doar în sarcina editurilor » – Rodica Sărmaş Furnea, jurnalistă.

Această expoziție este o trecere în revistă a părții grafice a operei lui Tudor Banuș, plecând de la desene publicate în marea presă internațională (The New York Times, Le Monde, Die Zeit etc.), trecând prin ilustrația de carte (Les Fantaisies de Tudor Banuș, Editions Michel de l’Ormeraie, Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu, Ed. Humanitas, Tandem I și II, cu poeme de Șerban Foarță, Ed. Vinea, publicate inițial în paginile Observatorului Cultural) și ajungând la lucrări care respiră în libertate și dau cu tifla serioșilor acriți.

Imaginile sunt complexe, saturate de creaturi ce par a veni direct din subconștient sau poate din reminiscențele unei culturi eteroclite, arhaică și futuristă în același timp. Tudor Banuș ne acompaniază în drumul nostru inexorabil spre apocalipsă, dar are, ici și colo, capacitatea de a ne face să râdem.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 28 august 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.

Tudor Banuş s-a născut la Bucureşti pe 8 iulie în anul 1947. Din anul 1972 s-a stabilit la Paris, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea şi în prezent.

A absolvit Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu dinBucureşti. Ulterior a studiat pictura la Ecole Superieure des Beaux Arts,în Paris. Din 1976 a colaborat cu peste 50 de ziare si reviste printre care : Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express, Le Point, Tokyo Business, Marianne.A avut peste 70 de expoziţii personale în Franţa, Statele Unite, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Portugalia. A ilustrat peste 25 de cărţi, printre care Jules Verne, Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Şerban Foarţă. În anul 1979 a obţinut Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret în Franţa pentru Muzicanţii din Bremen de fraţii Grimm. În anul 2004 Ministerul Culturii din Romania i-a decernat Premiul Naţional pentru ilustrarea cărţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri