Caută
Close this search box.

VIDEO Tragerile cu muniție de război ale francezilor, de la Babadag, au provocat un incendiu

babadag

Un incendiu uriaș a fost provocat, vineri, lângă poligonul militar de la Babadag, din cauza tragerilor cu muniție de război efectuate de militarii francezi dislocați în zonă. Câteva sute de hectare de pășune au ars.

Conform informațiilor Digi24.ro, au fost incendiate și trei stâne, iar câteva zeci de oi și porci au fost ucise. MApN anunță că proprietarul va fi despăgubit.

Proprietarul unei stâne, Adrian Liviu Nodit, a declarat pentru Digi24.ro, că a pierdut câteva zeci de animale. „Au tras cu muniție de război, a luat foc, bate vântul foarte tare și s-a întins repede”, a explicat acesta.

Potrivit informațiilor Digi24, în poligonul de tragere se află trupe franceze care efectuează trageri cu muniție de război în perioada 18-31 iulie. „Francezii făceau exerciții de trageri și s-a aprins vegetația”, susțin surse oficiale.

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a declarat, pentru Digi24.ro, că incendiul s-a întins pe o suprafață mai mare de 400 de hectare, și că pe lângă pompierii ISU, au venit să ajute la stingere și pompierii MApN de la poligon.

„Tinerii din sat s-au mobilizat și de 4 ore încearcă să stingă focul”, a spus primarul.

Acesta le-a cerut oamenilor să nu folosească astăzi apa din rețeaua locală, pentru a putea fi utilizată de pompieri la stingerea incendiului.

MApN a emis un comunicat în care anunță că militarii francezi vor evalua pagubele produse și vor despăgubi proprietarul stânei afectate.

„Vineri, 22 iulie, în jurul orei 13.00, în poligonul Babadag, în urma activităților executate de partenerul francez – trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetație.

Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala. Incendiul a afectat și o stână aflată la aproximativ 200 m SE de poligon.

Forțele și mijloacele de intervenție ale MApN, împreună cu forțele și mijloacele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea intervin la acest moment, pentru stingerea incendiului care se manifestă pe o suprafață de aproximativ 50 ha.

Nu au fost înregistrate victime umane. După lichidarea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri