Caută
Close this search box.

Viktor Orban solicită o nouă strategie UE privind Ucraina. „Sancţiunile au eşuat!”

Viktor Orban

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie, privind războiul din Ucraina, deoarece sancţiunile împotriva Moscovei nu au funcţionat, a declarat premierul ungar Viktor Orban, aflat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, potrivit Reuters.

„Este nevoie de o nouă strategie care să concentreze discuţiile de pace şi să elaboreze o propunere de pace bună… în loc de câştigarea războiului”, a spus Orban, într-un discurs, în România.

Orban, reales pentru al patrulea mandat consecutiv, în aprilie, a reiterat că Ungaria – stat membru NATO – va rămâne în afara războiului din Ucraina vecină.

El se confruntă cu cea mai grea provocare, de la preluarea puterii, în 2010, cu o inflaţie de două cifre, un forint slab şi fondurile UE încă reţinute, ca urmare a unei dispute cu Bruxelles-ul, privind standardele democratice.

Orban a mai spus că Ungaria nu este dispusă să sprijine embargourile UE sau limitările asupra importurilor de gaze ruseşti, deoarece acest lucru i-ar submina economia, care depinde în proporţie de 85% de importurile de gaze ruseşti.

El a spus că strategia occidentală asupra Ucrainei a fost construită pe patru piloni – că Ucraina poate câştiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO, că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea acesteia, că sancţiunile ar afecta Rusia mai mult decât Europa şi că lumea s-ar uni în sprijinul Europei.

Orban a spus că această strategie a eşuat, deoarece guvernele din Europa se prăbuşesc „ca un joc de domino”, preţurile la energie au crescut şi acum este nevoie de o nouă strategie.

„Stăm într-o maşină care are o perforaţie în toate cele patru anvelope: este absolut clar că războiul nu poate fi câştigat în acest fel”, le-a spus Orban susţinătorilor săi.

El a afirmat că Ucraina nu va câştiga niciodată războiul în acest fel „pur şi simplu pentru că armata rusă are o dominaţie asimetrică”.

Orban a spus că nu există nicio şansă pentru discuţii de pace între Rusia şi Ucraina.

„Deoarece Rusia doreşte garanţii de securitate, acest război poate fi încheiat doar cu discuţii de pace între Rusia şi America”, a afirmat Orban, citat de News.ro.

Premirul ungar a spus că ameninţarea recesiunii economice planează acum asupra întregii Europe, ceea ce reprezintă, de asemenea, un risc pentru economia Ungariei. Analiştii estimează că creşterea PIB-ului va încetini la aproximativ 2,5% anul viitor.

„Trebuie să ajungem la un nou acord cu Uniunea Europeană, aceste discuţii financiare sunt în curs şi vom ajunge la un acord”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri