Caută
Close this search box.

Vreme extremă în România. Pagube semnificative: Incendii în lanţ, acoperiş smuls de vânt, secetă devastatoare

România trece prin cea mai lungă perioadă de caniculă de la începutul verii. Este a patra zi cu temperaturi de foc, iar meteorologii au prelungit avertizările până la mijlocul săptămânii viitoare. Pe lângă pagubele înregistrate în diverse gospodării în cursul nopţii, agricultura este cea care primeşte lovitura decisivă din cauza secetei. Cu temperaturi ce depășesc 40 de grade, meteorologii avertizează că este posibil ca anul 2022 să fie cel mai secetos din istoria măsurătorilor meteorologice.

Un copac a căzut pe Drumul Național care leagă Galațiul de Bârlad, după o furtună puternică ce a avut loc în zonă.

În Brăila, o vijelie puternică a doborât 15 copaci pe străzile din oraș. Două mașini au fost avariate.

Furtună a fost și în Focșani și în localitatea Scărișoara din județul Olt, potrivit Digi24.

Toate cele 4 județe s-au aflat sub incidența codului meteorologic de vijelii care a vizat 24 de județe. Au fost perioade cu rafale de vânt care au depășit 90 de kilometri pe oră, iar cantitățile de apă au ajuns până la 40 de litri pe metrul pătrat, mai ales în zonele montane.

Judeţe, fără apă de irigaţii

În Teleorman, Olt și Dolj nu mai e apă pentru irigații. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o postare pe Facebook: „Din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare nu mai există nivel de exploatare. Apele s-au îndepărtat de țărm. La Zimnicea o parte din vadul Dunării   s-a transformat în plajă. În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, culturile nu sunt afectate”, spune ministrul agriculturii.

Cu temperaturi ce depășesc 40 de grade, meteorologii avertizează că este posibil ca anul 2022 să fie cel mai secetos din istoria măsurătorilor meteorologice.

Citeşte şi: Tren blocat două ore în câmp. Călătorii au stat în vagoane

O casă a ars din temelii, duminică, în comuna Valea Mare din județul Olt. Flăcările au cuprins și două anexe, unde se aflau cereale, lemne de foc și utilaje agricole. Focul ar fi pornit din cauza caniculei. Pompierii spun că s-a format „efectul de lupă” de la oglinda unui utilaj, care a aprins vegetația uscată din apropiere. Flăcările s-au extins cu repeziciune și la casă. Din interior, pompierii au scos patru butelii. Întreaga misiune a durat aproximativ 3 ore.

Din Dolj au venit imagini dramatice. Un incendiu de proporții a izbucnit, duminică după-amiază, în Drăgotești. Șapte case au ars, iar 26 de proprietăți din jur au fost cuprinse de flăcări. Trei persoane au fost intoxicate cu fum și două dintre ele au ajuns la spital. Pompierii din Dolj au fost nevoiți să ceară ajutorul colegilor din Mehedinți și Olt. Cel mai probabil, un foc lăsat nesupravegheat care s-a extins a fost cauza acestui dezastru.

Citeşte şi: Incendiu pe munte, în zona Piatra Arsă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri