Caută
Close this search box.

Zaharova acuză Kievul de atacuri cu drone asupra centralei nucleare de la Energodar

zaporoje

Diplomaţia rusă acuză Kievul că a atacat cu drone, săptămâna aceasta, instalaţia Centralei Nucleare Zaporoje, din sudul Ucrainei, aflată sub controlul armatei ruse.

”Asta confirmă voinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţii ale unei catastrofe nucleare, nu doar pe teritoriul lor, ci în toată Europa”, acuză purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova nu anunţă însă pagube care să pună în pericol securitatea nucleară a instalaţiei, conform News.ro.

Ea acuză forţe ucrainene de faptul că au efectuat un atac cu dronă luni, ”la câţiva zeci de metri de structuri vitale securităţii centralei, un rezervor de combustibil nuclear uzat şi rezervorul de răcire al unui reactor”.

Kievul ar fi atacat din nou ieri. Presa rusă a publicat imagini cu coloane de fum în oraşul Energodar, în care se află centrala nucleară.

AFP scrie că nu a putut verifica aceste informaţii din surse independente. Maria Zaharova anunţă că Moscova l-a contactat pe secretarul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA), după cele două incidente.

Operatorul ucrainean al energiei nucleare, Energoatom, a acuzat săptămâna trecută armata rusă de faptul că a instalat lansatoare de rachetă în incinta Centralei Zaporoje, cea mai mare din Europa.

Potrivit Energoatom, aproximativ 500 de de militari se află în prezent în instalaţie. Armata rusă a deschis focul asupra unor clădiri din incintă, la începutul lui martie, când a cucerit centrala ucraineană, riscând un accident nuclear major.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri