România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității și coboară în coada clasamentului mondial la natalitate, potrivit CIA The World Factbook, ceea ce reprezintă o criză demografică fără precedent.
Potrivit informațiilor publicate recent pe pagina de internet a CIA – The World Factbook, cu 15,26 de decese la mia de locuitori, România a ajuns pe locul doi în clasamentul întocmit de specialiștii CIA referitor la rata mortalității.
Doar Serbia (cu 16,39 decese la mia de locuitori) ne depășește în acest clasament. Din datele furnizate de CIA, Ucraina ocupă poziția a șasea în acest clasament al mortalității, cu 13,77 de decese la mia de locuitori, iar Rusia poziția a șaptea, cu cota de 13,36.
De altfel, rata mortalității nu este singurul indicator care vorbește despre criza socio-demografică în România, potrivit informațiilor livrate de CIA. România se află în coada clasamentului și în ceea ce privește natalitatea. Concret, România ocupă locul 207 din 228 de țări indexate – 8,76 nașteri la mia de locuitori.
Rata de creștere a populației, măsurată de specialiștii CIA, indică faptul că România a ajuns la cota -1,09%, respectiv pe locul 231 din 237 de țări indexate.
„Este adevărat că România trece printr-o criză demografică accentuată și este nevoie cât mai urgent de o politică demografică gândită de cele mai importante instituții ale statului și evident de o cercetare cu privire la calitatea vieții familiilor din România, altfel nu vom reuși să oprim declinul demografic”, a spus Gabriela Firea, pentru Digi24.
Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse a precizat că „în scurt timp, va ajunge în ședința Guvernului României un proiect pentru creșterii natalității”. Studii recente ale Guvernului României, publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, indică faptul că principalele cauze ale mortalității în țara noastră sunt bolile cardiovasculare, tumorile și bolile aparatului respirator. Potrivit unor măsurători similare din 2012, deci de acum 10 ani, publicate tot de CIA The World Factbook, România nu se afla între primele 10 țări cu cea mai mare rată a mortalității.