Caută
Close this search box.

Din ianuarie 2023, pensiile private vor fi taxate de stat

pensiile private

Guvernul se pregătește să aplice o măsură controversată, din ianuarie 2023. Profiturile încasate de fondurile private de pensii vor fi impozitate.

Efectul acestor modificări este clar: sumele acumulate la aceste fonduri vor fi tot mai mici. Schimbările, explicate pe larg de analiști financiari.

Fiecare angajat român contribuie lunar la pensii cu 25% din venitul său. Din cele 25 de procente, 3,75% se duc către pensiile private, care sunt administrate de 7 fonduri. 7,7 milioane de români contribuie la pilonul II de pensii, conform )am. Din luna ianuarie a anului 2023, statul va taxa profiturile încasate de fondurile de pensii.

„În momentul în care un fond de pensii administrat privat deţine acţiuni la diverse societăţi pe o anumită perioadă de timp, atunci are dreptul să şi încaseze dvidendele distribuite din profiturile realizate de acele societăţi.

Dividendele vor fi impozitate cu procentul de 8%. Din dividendul brut se reţine acest 8%, se achită la bugetul de stat”, a explicat Adrian Bența, analist financiar, pentru Observator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri