Caută
Close this search box.

Fermierii francezi se orientează spre sorg, mai rezistent la secetă

sorg

Producția de sorg din Franța a ajuns la aproape 400.000 de tone, în anul 2021 (jumătate din producția la nivel european), față de 244.000 de tone, în 2016, arată datele Ministerului Agriculturii.

Cultivatorii de porumb și grâu și-au văzut anul acesta recoltele compromise de seceta extremă care afectează Franța, dar fermierii din familia Coutte își privesc cu încredere cultura de sorg, ale cărei frunze sunt verzi, iar spicele pline de boabe, citate de publicația specializată LantulAlimentar.ro.

Sorgul este o cereală puțin cunoscută în Europa, dar cultivată pe scară largă pe alte continente, pentru a obține făină fără gluten, cuşcuş și chiar bere.

Cultura sorgului prezintă câteva avantaje: nu trebuie irigată, nu necesită pesticide și are nevoie doar de o treime din cantitatea de fertilizanți folosită pentru cultura grâului.

„Sorgul permite un nou tip de agricultură, mai durabilă, deoarece păstrează resursele”, a spus Coutte, în vârstă de 40 de ani, stând într-un câmp de sorg până la talie în Saint-Escobille, la 75 km (47 mile) sud de capitala Franței, explicând:

„Trebuie să ne gândim la agricultura de mâine și la modul în care putem produce alimente fără utilizarea masivă a apei”.

Din cauza căldurii extreme din 2022, chiar și producțiile de sorg vor fi afectate. Coutte se așteaptă ca recoltele din acest an să scadă la trei-patru tone pe hectar, comparativ cu cinci-șase tone, într-un an normal.

Dar faptul că acest randament nu necesită irigare la nord de râul Loara este un avantaj competitiv, a spus el, deoarece seceta se simte în toată Franța, cu restricții privind accesul la apă.

În încercarea de a-și face ferma mai durabilă, Coutte a investit în propria sa moară cu piatră, care transformă o parte din recoltă în făină de sorg, fără gluten.

Restul producției ajunge pe piață, boabele de sorg pot fi gătite și mâncate ca lintea. Sorgul fără gluten este bogat în proteine ​​și conține opt din nouă aminoacizi esențiali, a precizat fermierul, dar în Europa este încă un produs de nișă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri