Caută
Close this search box.

Lanțurile de aprovizionare din industria alimentară românească nu au fost întrerupte în pandemie, dar au avut blocaje

lanţurile de aprovizionare

În perioada pandemiei, retailerii au trebuit să se adapteze situației și să adopte noi metode, prin care să-și poată continua activitatea.

Odată cu criza din Ucraina, majoritatea industriilor au fost afectate, din cauza materiei prime și a ambalajelor. După care toate costurile aferente lanțului de aprovizionare au dus la crize.

O criză despre care lumea încă nu prea vorbește este criza forței de muncă. Foarte mulți români pleacă afară, pentru că s-au ridicat restricțiile pandemice și se pot întoarce la muncă, afară, explică consultantul Cătălina Aldea, managing partner la Aldea Consulting.

Instant Factoring a realizat un studiu, despre evoluția industriei wholesale & distribution din România, în contextul provocărilor generate de crizele din ultimii doi ani, având la bază atât date statistice, cât și informații culese direct de la antreprenori.

download studiul în format .docx

Odată cu criza economico-militară din Ucraina, scumpirile s-au ținut în lanț, iar prețul materiilor primele din mai multe industrii, inclusiv cea alimentară, s-au scumpit cu peste 40%.

„Dacă înainte, uleiul de palmier era 4 lei, acum e 14 lei. Margarina a sărit de la 4 lei la 12 lei, iar floarea-soarelui a ajuns de la 8 lei, 15 lei/ kilogram”, explică un reprezentant al unei firme de distribuție de produse alimentare din Oradea.

Și termenele de plată au suferit schimbări majore. Antreprenorii mărturisesc că înainte de război acestea erau mult mai mici, însă ulterior au crescut considerabil, ajungând chiar la 120 de zile.

„De cele mai multe ori, în industria comerțului cu amănuntul și cu ridicata, problema termenelor de plată este una dificil de gestionat pentru că acestea nu se calculează obligatoriu din prima zi a facturării. Retailerii, de exemplu, trebuie să-și plătească importatorii mai repede decât încasează banii necesari de la clienți”,explică Cristian Ionescu, CEO al Instant Factoring.

Creșteri de 46% la carburanți

Tot acest conflict a cauzat și creșterea prețurilor. Tarifele carburanților, de exemplu, au crescut cu 46% față de luna mai a anului 2020, când prețul motorinei se situa la 4,27 lei/litru. În luna iunie a acestui an, motorina a ajuns la 9,24 lei/litru.

„Acum avem probleme pe partea de logistică pentru că, din cauza războiului din Ucraina, frontiera este blocată, și dacă până acum dura 2-3 zile ca un camion să ajungă din Moldova în România, acum durează și până la două săptămâni. Asta înseamnă automat un cost de transport mai mare”, explică Oleg Caminschi, proprietarul firmei de distribuție FRUDOVA FRUITS SRL.

Factoringul, soluția ideală pentru un cash-flow optim

Pentru antreprenorii din industria en-gros una dintre cele mai accesibile soluții s-a dovedit a fi factoringul, adică scontarea facturilor pentru obținerea rapidă de cash.

Întrebați cum i-au ajutat banii obținuți din factoring, majoritatea reprezentanților companiilor au răspuns că acest serviciu i-a ajutat să-și mențină afacerea pe linia de plutire, pentru că și-au putut plăti facturile la timp, în timp ce alții povestesc că au folosit banii pentru a-și dezvolta afacerea.

„Factoringul ne-a ajutat să aducem stocuri mai mari pentru a crește vânzările. În businessul nostru este important acest lucru, ne ajută la dezvoltare. Cu ajutorul Instant Factoring am crescut rulajul cu 50%”, explică un reprezentant al companiei ANBOSE BEVERAGES S.R.L., firmă de comerț cu ridicata care comercializează sucuri bio.

„Cel mai mult ne-a ajutat să avem stocuri mai mari în depozit, și automat, să ne creștem vânzările. În mod evident, în businessul nostru este important să creștem vânzările pentru că asta vine la pachet cu dezvoltarea companiei”, mai spune acționarul companiei FRUDOVA FRUITS SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri