Metrorex va dota cele 63 de staţii de metrou cu elemente din oţel inoxidabil aplicate pe suprafaţa existentă şi cu panouri de semnalistică Braille pentru persoanele cu deficienţe de vedere, în cadrul unui proiect în valoare de 24,128 milioane de lei, din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul „Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere” a demarat, iar în prezent în staţia de metrou Anghel Saligny au fost finalizate lucrările de montare a elementelor din oţel inoxidabil de către constructorul Somet S.A., cu subcontractantul Tiab S.A. De asemenea, au fost efectuate circa 70% dintre lucrări în staţia Nicolae Teclu şi în cel mai scurt timp va demara execuţia în staţiile Nicolae Grigorescu şi 1 Decembrie 1918.

Elementele din oţel inoxidabil sunt instalate pentru a ghida persoanele cu deficienţe de vedere în zona acceselor, pasajelor, vestibulelor, scărilor fixe şi a peroanelor.

Potrivit sursei citate, atât în timpul proiectării, cât şi în cel al execuţiei, este permanent consultată Asociaţia Nevăzătorilor din România, în calitate de reprezentant al principalilor beneficiari ai proiectului.

Lucrările prevăzute în cadrul proiectului se vor realiza în 63 de staţii de metrou şi constau în dotarea acestora atât cu elemente din oţel inoxidabil aplicate pe suprafaţa existentă, cât şi cu panouri de semnalistică Braille, astfel: Benzi speciale din elemente de oţel inoxidabil (elemente tip „linie” şi elemente tip „punct”); Panouri de semnalistică Braille (Panouri tip 1 – de informare generală exterioare, montate la suprafaţă, în dreptul fiecărui acces al staţiei, Panouri tip 2 – interactive de informare generală interioare, montate în vestibule şi Panouri tip 3 – de informare grupuri sanitare).

Pentru staţiile de metrou unde deja există benzi speciale din ceramică: staţiile Jiului, Parc Bazilescu, Laminorului şi Străuleşti, legătura cu Terminalul Multimodal, sunt prevăzute completări locale cu benzi ceramice şi panouri de semnalistică Braille, iar pentru Magistrala 5, unde există deja benzile speciale în toate staţiile, vor fi montate doar panourile de informare. Obiectivele proiectului sunt acelea de a facilita accesul în staţiile de metrou a persoanelor cu deficienţe de vedere şi de a actualiza cerinţele legislative apărute ulterior execuţiei staţiilor de metrou„, se arată în comunicatul Metrorex.

Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile, valoarea contractului de finanţare fiind de 24,128 milioane lei, iar co-finanţarea se realizează din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.