Un important incendiu de pădure a izbucnit duminică în apropierea oraşului Mafra, la nord de Lisabona, în timp ce temperaturile au crescut semnificativ la sfârşitul săptămânii, în special în nordul şi centrul ţării, potrivit protecţiei civile, notează AFP.

Acest incendiu de vegetaţie, la aproximativ patruzeci de kilometri nord de Lisabona, era combătut la sfârşitul după-amiezii de aproximativ 400 de profesionişti şi cinci mijloace aeriene, potrivit protecţiei civile.

Locuitorii au încercat să încetinească înaintarea flăcărilor udându-şi grădinile, în timp ce incendiul progresa în pădurile învecinate, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

O casă de bătrâni cu 30 de persoane a fost evacuată ca măsură preventivă, a declarat pentru radio Renascença comandantul Paulo Santos de la Autoritatea de protecţie civilă.

Alte focare majore au fost semnalate şi în nordul şi centrul Portugaliei, mobilizând peste o mie de pompieri, relatează Agerpres.

La Ourem (centru), o plajă fluvială a fost evacuată preventiv, potrivit unui responsabil al serviciilor de salvare citat de agenţia Lusa.

O parte din nordul şi centrul Portugaliei au fost puse în vigilenţă în weekend în faţa „creşterilor accentuate a temperaturilor”, la peste 40 de grade Celsius în special în centru, şi asta cel puţin până marţi, potrivit Institutului meteorologic portughez.

Ministrul de Interne, José Luis Carneiro, a indicat duminică seară că este planificată „emiterea alertei roşii marţi” din cauza riscului ridicat de incendiu „pentru districtele Vila Real, Bragança, Guarda şi Viseu” (nord).

Portugalia, traumatizată de incendiile din 2017 care au făcut peste o sută de morţi, a fost deja lovită la începutul lui iulie de o serie de incendii înteţite de temperaturile caniculare.

De la începutul anului, peste 58.000 de hectare au fost arse complet, potrivit datelor, încă provizorii, de la Institutul pentru conservarea naturii şi pădurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.