Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start, informează Reuters şi AFP.

MAE rus a motivat că a luat această măsură ca răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Rusia a „informat oficial” luni SUA că toate instalaţiile sale supuse inspecţiilor în cadrul acestui tratat vor fi „temporar exceptate” , a arătat diplomaţia rusă într-un comunicat, citat de TVR.

Este vorba mai ales de baze de lansare a rachetelor, precum şi de baze aeriene şi navale, unde sunt desfăşurate rachete nucleare.

„Federaţia Rusă este obligată să recurgă la această măsură (…) din cauza realităţilor existente, ce creează avantaje unilaterale pentru SUA şi privează Rusia de dreptul său de a efectua inspecţii pe teritoriul american”, a adăugat MAE rus.

Diplomaţia rusă menţionează în special dificultăţile legate de deplasările inspectorilor ruşi şi de eliberare a vizelor provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei.

„Inspectorii americani şi membrii de echipaj ai avioanelor lor nu au dificultăţi similare”. Rusia transmite că „apreciază în mare măsură rolul unic” al tratatului Noul Start în relaţiile dintre Moscova şi Washington în domeniul nuclear şi că, odată reglementate problemele legate de inspecţii, îşi va anula imediat decizia anunţată luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.