Caută
Close this search box.

Rusia avertizează România și Moldova: ”Contaminarea cu radiații de la centrala Zaporojie amenință zonele de frontieră ale Ucrainei!”

Ca urmare a bombardamentelor centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina cu o zi înainte, infrastructura importantă nu a fost deteriorată, a declarat Mihail Mizințev, șeful Centrului Național de Control al Apărării (NCUO) al Federației Ruse.

„În urma bombardamentelor, două linii electrice de înaltă tensiune și o conductă de hidrogen au fost avariate. Peste 10 mii de locuitori ai regiunii au rămas fără alimentare cu energie electrică și apă. Numai datorită acțiunilor iscusite, competente și eficiente ale unităților Forțelor Armate ale Rusiei pentru a acoperi centrala nucleară, infrastructura critică a centralei nucleare nu a fost avariată”, a declarat Mizintsev, sâmbătă, într-un briefing de presă, citat de Interfax.

El a menționat că formațiunile armate ucrainene au provocat un atac pe teritoriul centralei nucleare pe 5 august, în timpul unei schimbări planificate a angajaților.

„În același timp, angajații Organizației Națiunilor Unite (ONU) continuă să creeze obstacole în calea monitorizării internaționale obiective a stării centralei de către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)”, a declarat șeful CNSO al Federației Ruse.

Potrivit acestuia, bombardarea teritoriului centralei nucleare de către formațiunile armate ucrainene „este intenționată și regulată”, ceea ce amenință siguranța nucleară nu numai a Ucrainei, ci și a Europei.

„În cazul unui accident, va avea loc un dezastru global provocat de om, care, în ceea ce privește amploarea contaminării radioactive, va depăși semnificativ consecințele accidentelor de la centralele nucleare de la Cernobîl și Fukushima”, a subliniat Mizintsev.

Potrivit acestuia, în acest caz, contaminarea cu radiații amenință zonele de frontieră din Rusia și Belarus, precum și Moldova, Bulgaria și România. În plus, în cazul contaminării căilor navigabile, a Mării Negre și a strâmtorii Bosfor, există o amenințare la adresa coastelor Turciei, Georgiei, Abhaziei, Bulgariei și României.

Vineri, Ministerul rus al Apărării a declarat că armata ucraineană a lansat un atac de artilerie pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie și a orașului Energodar.

„În total au fost trase cochilii de 20.152 de milimetri. Bombardamentele au fost efectuate de una dintre unitățile brigăzii 45 artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei (Forțele Armate ale Ucrainei) din pozițiile de tragere din apropierea satului Marganeț, pe malul opus al rezervorului Kremenchug controlat de armata ucraineană”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la bombardamentele la care a fost supusă centrala nucleară zaporizhzhya și a îndemnat să se abțină de la astfel de acțiuni în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri