Caută
Close this search box.

Rusia oferă asiaticilor contracte de petrol pe termen lung

Rusia a abordat câteva ţări din Asia pentru a le oferi posibile contracte de petrol pe termen lung cu un discount de până la 30%, a anunţat Bloomberg citând un oficial occidental, transmite Reuters.

Discuţiile ar putea reprezenta un indiciu că Rusia încearcă să evite discuţiile din G7 privind crearea unei excepţii pentru iminentele sancţiuni UE impuse împotriva petrolului rusesc, a declarat oficialul pentru Bloomberg, citat de Agerpres.

Sub presiunea sancţiunilor occidentale, Rusia exportă mai mult combustibil în Asia şi spre alte pieţe îndepărtate, conform datelor Refinitiv şi ale traderilor.

Uniunea Europeană şi-a redus din martie importurile de produse petroliere ruseşti şi a fost de acord cu o interzicere completă din februarie 2023. În august, exporturile de păcură din Rusia spre Ţările de Jos şi Estonia au scăzut la zero, de la 365.000 tone şi, respectiv, 170.000 tone în iulie.

Livrările de combustibil spre Singapore din porturile ruseşti ar putea depăşi luna aceasta 350.000 tone, după ce nu au existat livrări în iunie şi iulie.

În iulie, Reuters anunţa, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că UE ar putea interzice importul şi tranzitul unor combustibili din Rusia cu şase luni înainte de data planificată.

Rusia şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a treia lună consecutiv în iulie, cumpărătorii chinezi sporind livrările la preţuri reduse şi reducând achiziţiile mai scumpe din ţări ca Angola şi Brazilia.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor „nu are limite”.

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% faţă de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri