Caută
Close this search box.

Rusia respinge propunerea ONU, de a demilitariza Centrala Nucleară Zaporojie

centrala nucleara zaporoje

Ministerul rus de Externe a respins o propunere a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de demilitarizare a zonei din jurul centralei nucleare de la Energodar, din Ucraina, controlată de Rusia, afirmând că aceasta ar face instalația mai vulnerabilă, relatează Reuters.

Centrala, cea mai mare de acest tip din Europa, a fost capturată de Rusia în martie, la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea a zeci de mii de soldați în Ucraina, în ceea ce a numit ca fiind o „operațiune militară specială”, conform G4Media.

În ultimele săptămâni au crescut temerile legate de siguranța acesteia și de riscurile unui posibil accident nuclear de tip Fukushima, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea ei.

Guterres, care se află în prezent într-o vizită în Ucraina, a cerut la începutul acestei luni retragerea personalului și a echipamentelor militare din centrală și „un perimetru sigur de demilitarizare”.

Ivan Nechayev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că propunerea este inacceptabilă pentru Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri