Autorităţile iraniene au arestat peste 1.200 de persoane, majoritatea în nordul Iranului, de la începutul mişcării de protest contra morţii unei tinere, reţinute de poliţia moravurilor, în urmă cu 10 zile.

„În tulburările din ultimele zile, 450 de protestatari au fost arestaţi la Mazandaran” (nord), a declarat luni procurorul general al provinciei, Mohammad Karimi, citat de agenţia oficială Irna, preluată de France Presse.

Sâmbătă, autorităţile au raportat 739 de manifestanţi arestaţi, inclusiv 60 de femei în Guilan, provincia vecină cu Mazandaran din nordul ţării. Citând un responsabil local, agenţia de presă Fars a anunţat duminică arestarea a 88 de protestatari în provincia Hormozgan, din sud, relatează AFP și Agerpres.

Potrivit aceleiaşi surse, autorităţile au efectuat alte arestări în oraşele Zanjan (nord-vest), Karaj (la vest de Teheran) şi Kerman (sud-est).

Protestele au început pe 16 septembrie, data decesului lui Mahsa Amini, arestată cu trei zile înainte la Teheran pentru „purtare necorespunzătoare a hainelor” în republica islamică, unde există un cod vestimentar strict pentru femei, în special purtarea vălului islamic.

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe din ţară, unde manifestanţii au strigat sloganuri ostile puterii, potrivit presei locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.