Caută
Close this search box.

Dr. Bogdan Dorobâţ: România are doar patru centre unde se fac trombectomii

bogdan dorobâţ

Dr. Bogdan Dorobăţ, medic primar radiologie şi imagistică medicală la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi doctor în ştiinţe medicale, a declarat pentru News.ro că în România sunt foarte puţine centre unde se fac trombectomii, intervenţii care pot salva viaţa pacienţilor care au suferit accident vascular cerebral.

În acest sens, avem nevoie de 20 de astfel de centre, faţă de 4 câte există în acest moment în ţară. Trombectomia trebuie făcută în primele 6 ore de la declanşarea simptomelor de AVC, însă, din cauza lipsei centrelor şi a specialiştilor, nu toţi pacienţii ajung să beneficieze de această intervenţie.

La cel mai mare astfel de centru existent la Spitalul Universitar din Capitală, anul acesta s-au făcut 118 trombectomii, iar medicii de aici speră să ajungă la 150 de intervenţii.

„Au fost perioade în care au fost mai puţini pacienţi, destul de bine corelat cu valurile de pandemie. Este clar că în 2020, o perioadă, au fost mai puţini pacienţi după care încet încet a revenit la un volum relativ normal de muncă.

Noi am crescut în activitate în fiecare an, în 2020 noi am avut 116 trombectomii, în 2021, 125, şi anul acesta suntem la 118 , noi sperăm anul ăsta la 150.

Este încă foarte puţin faţă de câţi pacienţi ar trebui să beneficieze de această intervenţie la nivelul întregii ţări. Gândiţi-vă că noi în momentul de faţă avem doar, să spunem, în mare, 4 cu indulgenţă 5 centre care fac acest gen de intervenţie,dar dintre eledoar vreo 3, maximum 4 lucrează intensiv, adică Spitalul Universitar, Centrul de la Târgu Mureş, centrul de la Timişoara şi mai sunt nişte colegi la Suceava care încearcă să facă câte ceva, dar acolo volumul este mai mic.

Asta înseamnă toate centrele de neuroradiologie intervenţională pentru trombectomie din România. După criteriile europene, ar trebui să avem cam un centru la un milion de locuitori.

Ar trebui să avem undeva spre 20 de centre de trombectomie în România şi care să şi funcţioneze la o capacitate maximă sau suficient de mare, asta înseamnă să aibă minimum 100, 150 de intervenţii pe an.

Pentru trombectomie nu prea se poate discuta de toată ţara pentru că există o fereastră terapeutică conform protocolului, de maximum 6 ore, se poate să pară mult, dar este de fapt foarte puţin.

Avem într-un an 10, 20 de cazuri din afara Bucureştiului şi asta înseamnă judeţele limitrofe, foarte rar am avut din Constanţa, Râmnicu Vâlcea, o idee mai departe”, a explicat Dr. Bogdan Dorobăţ de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Lipsa specialiştilor care să facă trombectomiile, o problemă gravă în sistemul de sănătate. Dr. Dorobăţ spune că un astfel de specialist se formează într-o perioadă mai lungă de timp şi că trebuie să practice zilnic tot ce are legătură cu acest tip de intervenţii.

Extrem de important este ca şi personalul mediu să fie suficient, atrage atenţia medicul primar. Fără finanţare constantă nu este posibil ca toţi pacienţii să fie îngrijiţi corespunzător, mai spune Dr. Dorobăţ.

„Ar trebui să ai în jur de 20 de centre care fac acest gen de intervenţie. Ca să ai aceste centre, trebuie să ai specialiştii necesari, care ar însemna minimum 2, 3, 4 specialişti pe un centru, trebuie să ai un volum de muncă şi un sistem relativ de rotaţie a pacientului, care să asigure o formă de gardă. Nu poţi să asiguri acest sistem într-unul sau doi oameni.

Dacă discutăm de 20 de centre şi de minimum 3 oameni, trecem lejer de 50 -70 de oameni minimum necesari. În momentul de faţă, nu ştiu dacă sunt 15 oameni în toată România care cât de cât au o tangenţă cu acest gen de intervenţie.

Trebuie să ai aparatura necesară, aceste angiografe, care sunt pregătite de acest gen de intervenţii.

Trebuie să ai şi personalul mediu, care şi el este foarte important, trebuie să-l antrenezi să poată să-ţi vină într-o gardă, într-o urgenţă şi aşa mai departe.

Şi poate ultimul, dar s-ar putea să fie primul lucru, pe lângă partea de specialişti, să ai o finanţare adecvată, ca să ai cu ce să lucrezi.

Există un program naţional, acţiunea prioritară AVC care asigură o finanţare mulţumitoare sau rezonabilă, întotdeauna se poate mai bine, dacă-ţi creşte numărul de pacienţi, normal că ar trebui să-ţi crească şi fondurile alocate.

Ceea ce mai scârţâie, dar cât de cât ministerul ne-a ajutat, dar trebuie continuat în acelaşi fel, dacă nu ai bani pentru materiale, pentru că intervenţiile sunt scumpe, nu pot fi suportate de spital, spitalul o să-mi zică la un moment dat, dacă el vede că intervenţiile mele costă 5.000-10.000 de euro, o să zică ”De unde să scot atâţia bani pentru un pacient, că eu cu banii ăştia poate rezolv nu ştiu câţi pacienţi?”.

De aceea există aceste programe naţionale prioritare cu o finanţare separată”, a precizat Dr. Dorobăţ, conform News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri